Miljö- och byggnadsförvaltningen i Luleå slog larm om bränngropen i slutet av september. Personalen hade varit på en friluftsdag i Jävrebodarnas fiskecamp när de gick förbi en rykande skräphög.
”Vid slänten till denna grustäkt hade man tippat avfall (sopsäckar, plastförpackningar, trädgårdsmöbler i plast, andra möbler, europapallar, träavfall, kvistar osv) och sedan försökt att elda upp detta. När vi anlände vid cirka 10:30 tiden så pyrde det i högen. Inte så trevligt”, skrev en av medarbetarna.
Miljö- och hälsoskydd i Piteå kommun såg allvarligt på uppgifterna och gjorde en inspektion tillsammans med Tomas Persson som driver fiskecampen. Han förklarade att de under cirka 30 års tid lämnat trämaterial i gropen och eldat några gånger per år. Vid inspektionen fanns även stora mängder plast- och metallskrot samt tryckimpregnerade brädor som ägaren menar att campinggästerna lämnat.
Efter besöket plockade Tomas Persson bort plast och metall, men han ville fortfarande dumpa träavfall och elda i gropen. Något som miljö- och tillsynsnämnden nu säger blankt nej till. I ett föreläggande skriver nämnden att lagring och eldning av avfall omedelbart ska upphöra och att allt som finns kvar i gropen snarast ska transporteras bort, senast den 15 november. Nämnden konstaterar att det finns risk för föroreningar och att det inte är förenligt med lagstiftningen att elda avfallet.
– De som bor där håller på att kasta sånt som inte ska eldas, plast och annat som du har sett på bilderna, säger Therese Berglund, miljöinspektör på Piteå kommun.
Tomas Persson vid Jävrebodarnas fiskecamp säger till PT att de har bränt trädelar i gropen länge, men att han alltid plockar bort annat avfall innan eldningen.
– Det är campinggästerna som slänger skräpet innan de åker hem. Varje gång innan jag ska elda får jag plocka bort det och kasta i en container, säger han.
Tomas Persson säger att han inte ska elda något mer i bränngropen – men att han fortfarande kommer att bränna upp trädgårdsavfall på en plats 15 meter bort
– Det var inga problem, bara vi skulle sluta elda i gropen där vi har eldat förut, hävdar Tomas Persson.
Therese Berglund bekräftar uppgifterna.
– Trädgårdsavfall får man elda, men man ska ändå inte hålla på att elda det hursomhelst ändå. Helst ser vi att man återvinner det också, säger hon.