Invasiva jättebalsaminen vinner mark i kommunen

Den invasiva växten jättebalsamin får man enligt lag inte ha på sin mark. Ändå växer de i stora bestånd på flera platser i kommunen. Bland annat inne på Bredviksbergets avfallsanläggning.

Ett stort bestånd av jättebalsamin blommade i förra veckan inne på Bredviksbergets område.

Ett stort bestånd av jättebalsamin blommade i förra veckan inne på Bredviksbergets område.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-08-03 19:00
undefined
Jättebalsaminen trivs inne på Bredviksbergets avfallsanläggning.

Förra veckan blommade jättebalsaminen i allt från vitt till mörkt cerise och humlorna trängdes för att komma åt nektaren som finns i rikliga mängder i växten.

Jättebalsamin är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Vissa av de invasiva växterna får man inte ha på egen mark enligt lagstiftningen. I Norrbotten gäller detta jättebalsamin, jätteloka och tromsöloka.

undefined
Blommorna hänger i "fåblommiga" knippen och de enskilda blommorna är tre till fyra centimeter långa, med ganska kort spetsig sporre.

Men trots ett förbud förekommer växten på flera platser i kommunen. Längs Gökhemsgatan, en bit upp i Durrnäsbacken, finns jättebalsaminen på flera ställen i anslutning till att trädgårdsavfall lämnats. Detsamma gäller i slänten nedanför Laxstigen vid småbåtshamnen i anslutning till Kärleksstigen och inne på Bredviksberget.

Varför har ni ett stort bestånd med jättebalsamin växande inne på området?

– Denna blomning av jättebalsamin dök upp i år. Vi har under sommaren jobbat flitigt med att rensa bort det från anläggningen och kommer ha ett fortsatt arbeta med att hålla dem borta, säger Erik Lundberg, driftledare.

undefined
Erik Lundberg, driftledare Bredviksberget, säger att man jobbat flitigt för att få bort jättebalsaminen från anläggningen. (Arkivbild)

Erik Lundberg förklarar att för ett par år sedan lämnades invasivt växtmaterial in kanske en gång i månaden men att det nu är betydligt vanligare. 

– Denna sommar får vi in tre till fyra samtal i veckan från kunder som frågar hur de ska lämna invasiva arter. Kunden ska lämna avfallet i smått brännbart. Detta avfall går direkt till förbränning och minskar risken för att fröer sprids. Vi håller även på att se över en enkom container för invasiva arter som inom kort kommer att finnas inne på anläggningen.

undefined
Ett stort bestånd av jättebalsamin blommade i förra veckan inne på Bredviksbergets område.

Vilka växter är det vanligast att man lämnar?

– Den absolut vanligaste är lupiner. I år har även jättebalsamin börjat dyka upp. 

Jättebalsamin pekas ut som en av de mest problematiska invasiva främmande arterna i Sverige, bland annat för att den är etablerad i stora delar av landet, bildar stora bestånd och har möjlighet till långväga spridning.

undefined
Bestånd av jättebalsamin uppstår ofta på platser där trädgårdsavfall lämnas.

Genom att jättebalsamin bildar täta bestånd konkurrerar den med andra växter om plats och solljus. Den konkurrerar även med de naturligt förekommande växtarterna om pollinatörer, till exempel bin. De naturligt förekommande växtarterna får färre besök av pollinerare och därmed minskad frösättning. En annan konsekvens är att jättebalsamin förändrar näringsomsättningen och bildar lager av döda men inte nedbrutna växtdelar på marken (förna) som missgynnar etableringen av andra arter.

På länsstyrelsens hemsida står att läsa att jättebalsaminen är ettårig och lätt att dra upp eller röja och om man röjer innan den har blommor kan plantorna ligga kvar och vissna på marken. Har plantorna däremot blommor eller fröställningar ska växten brännas upp eller läggas i plastsäckar och köras till återvinningscentralen för förbränning.

undefined
Invasiva växter ska läggas i dubbla plastsäckar och slängas i smått brännbart.

På Bredviksbergets avfallsanläggning får invasiva växter lämnas. 

"Invasiva växter skall sättas i dubbla sopsäckar när de tas från backen. Blöt växterna i säcken, då startar förruttnelsen. Tänk på att man inte får frakta växterna på öppet släp för då sprids det på vägen. När du kommer till Bredviksbergets ÅVC sätts det i smått brännbart som sedan fraktas till Boden för förbränning. Om du är osäker på frakten eller var du ska slänga det, kontakta oss", skriver Pireva på sin hemsida.

Jättebalsamin

Jättebalsaminer kan bli upp till 2,5 meter höga och växer oftast i stora bestånd. Blommorna är rosa och ibland vita, stjälkarna är grova och ofta rödaktiga. Bladen har sågade kanter, vid basen med skaftade körtlar. Blommorna hänger i "fåblommiga" knippen och de enskilda blommorna är tre till fyra centimeter långa, med ganska kort spetsig sporre.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!