Förändrat arbetssätt bakom god blodtillgång i länet

I flera län är det en stor blodbrist – men inte i Norrbotten. En anledning bakom det är ett förändrat arbetssätt inom Region Norrbotten, berättar verksamhetsområdeschefen Karin Jones. "Vi har det faktiskt väldigt bra", säger hon.

Tack vare ett förändrat arbetssätt har tillgången til blod varit god i Norrbotten under en tid. (Arkivbild)

Tack vare ett förändrat arbetssätt har tillgången til blod varit god i Norrbotten under en tid. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2022-12-30 21:00

Inför jul och nyårshelgerna gick regionsamarbetet Geblod ut och larmade att det var blodbrist i stora delar av landet. Men situationen i Norrbotten ser betydligt bättre ut, berättar Karin Jones, verksamhetsområdeschef för laboratoriemedicin vid Region Norrbotten.

– Vi har det faktiskt väldigt bra och vi har väsentligt förbättrat vårt arbetssätt. I stället för en halv-dag så tappar vi nu blod i Piteå under hela måndagen för att ta ett exempel. Vi har väldigt trogna givare just i Piteå, och den här förändringen har gett resultat, säger hon.

En annan anledning bakom att blodlagren nu är välfyllda är att Region Norrbotten från och med i år har en blod-koordinator. Den koordinerar alla blodtappningar i hela länet, vilket innebär att man har en bättre koll på blodnivåerna vid länets sjukhus.

– Sedan vi anställde en blod-koordinator har vi fått en bättre överblick, och den här funktionen är jätteviktig. 

Trots att tillgången till blod ser bra ut är det viktigt att sjukhusen fortsättningsvis också får in en jämn ström av blodgivare som säkerställer sjukvårdens blodbehov, berättar Karin Jones. Anledningen är att blod bara kan bara lagras i sex veckor.

– Det är väldigt viktigt. Men jag vill verkligen understryka att våra givare är väldigt trogna, vilket vi verkligen uppskattar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!