Föräldrarna bestämmer själva om ägodelarna

Det finns ingenting som hindrar föräldrar att ge bort eller sälja sina ägodelar, så länge de är i livet. Om man som barn är orolig för att gamla föräldrar tappar omdömet, kan man ansöka om ett förvaltarskap.

Piteå2005-11-29 00:00
Att köpa sina föräldrars hem utan att övriga syskon får vetskap om det kan möjligen verka tveksamt moraliskt sett, men rent juridiskt är det ingenting som hindrar. Som vuxen, fortfarande myndig person, kan du göra vad du vill med dina ägodelar. Vill man sälja allt man äger är det fritt fram. Lagstiftningen kring arvsrätten träder i kraft när du har dött.

Arvsrätten finns reglerad i den så kallade ärvdabalken.

- Om man ger bort föremål eller pengar som gåva till något barn kan man i vissa fall avräkna det som förskott på arv, säger Gunnel Svanberg, advokat i Luleå. Det gäller bara gåvor till arvsberättigade, så kallade bröstarvingar.

Om detta kan man läsa i sjätte kapitlet paragraf 1 i ärvdabalken.

Börjar man misstänka att en förälder börjar bli dement och inte kan ta hand om sig själv och sina beslut kan man ingripa.

- Då kan man ansöka om godmanskap eller förvaltarskap hos kommunens överförmyndare, säger Svanberg. Det är väldigt vanligt.

Ett godmanskap är mindre inskränkande än ett förvaltarskap. Det spelar ingen roll om syskonen inte är överens om att det bör göras. Överförmyndaren kan själv ta initiativ till en utredning. Det är tingsrätten som slutligen beslutar om det behövs en förvaltare och den utser också ett rättegångsbiträde som har som uppgift att ta tillvara den utredda personens rättigheter.

Godmanskap och förvaltarskap finns beskrivet i elfte kapitlet i föräldrarbalken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om