Försäkringsbolaget If har kartlagt de mest olycksdrabbade skolområden i Norrbottens län under en femårsperiod.
Mellan 2013 och 2017 rapporterades totalt 55 olyckor i Norrbotten där en bil krockat med en cyklist eller fotgängare. Större delen av dessa (54 procent) skedde inom femhundra meters radie av en skola. Antalet olyckor med barn inblandade är 17, nio av dessa skedde i närheten av en skola.
I Piteå kommun inträffade under den aktuella perioden två olyckor i närheten av Christinaskolan/Rönnskolan/Norrmalmskolan, en olycka vid Strömnässkolan, två vid Tolvmansskolan och en vid Munksundsskolan.
I Arvidsjaur inträffade en olycka vid Fridhemsskolan och en vid Parkskolan.
I Älvsbyn och Arjeplog har inga olyckor skett i närheten av någon skola under de aktuella åren, enligt IF:s undersökning.
Sett över året är antalet cykel- och fotgängarolyckor med barn som högst i september.
Många trafikincidenter och fler bilar kring skolorna gör att en majoritet av rektorerna ser trafiksäkerheten som ett problem. Enligt Ifs undersökning är sex av tio oroliga för att något allvarligt ska inträffa och föräldrar som skjutsar sina barn anses utgöra den största trafikfaran.
– Det säkra sättet innebär inte nödvändigtvis att föräldrar skjutsar. Det är av största vikt att våra barn på ett säkert sätt kan ta sig till skolan, samtidigt som man för deras bästa bör stimulera fysisk aktivitet som cykling och gång, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.
Den skola i Norrbotten där flest olyckor skett i närområdet är Östra Skolan i Luleå. Sammanlagt inträffade sex olyckor med oskyddade trafikanter och motorfordon inom en radie på femhundra meter från skolan. På andra plats kommer Residensskolan i Luleå med fem olyckor och Emiliaskolan i Boden med 4 olyckor.
– De mest olycksdrabbade skolområdena ligger inte oväntat vid platser där många rör sig, större städer eller specifika platser som till exempel järnvägsstationer. Olyckorna tenderar på de flesta platser inte att ske i direkt anslutning till skolan men på de vägar som leder dit. Genom att ta fram olyckskartor för samtliga skolområden kan vi få en unik inblick i vilka de mest exponerade områdena är, säger Irene Isaksson-Hellman.