"Otroligt få barn når toppen"

Tidiga elitsatsningar är lönlöst eftersom man inte vet vilka som kommer vara bäst som vuxna och gör betydligt mer skada än nytta. Det menar Christer Malm, professor i idrottsmedicin som föreläste på Kaleido.

"Forskningen visar att de flesta framgångsrika är personer som är födda tidigt på året", säger Christer Malm.

"Forskningen visar att de flesta framgångsrika är personer som är födda tidigt på året", säger Christer Malm.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-11-07 10:00

Christer Malm brinner för att träning av barn ska göras på rätt sätt – barn ska träna och ha kul. Föräldrar och tränare måste förstå sina roller, där målet är att så många som möjligt ska behålla sitt intresse för idrott. Alla kan inte bli världsmästare, men alla kan idrotta, det handlar om arv och miljö, enligt honom.

– Chansen är mindre att nå elit med tidig selektion och karriären blir längre med varierad träning, säger han.

På föreläsningen diskuterades även föräldrarnas roll i barnens idrottande, vilket enligt Christer Malm är ett kontroversiellt ämne.

– Pushar man barnen för hårt för att man som förälder själv hade önskat att man lyckats bättre? Man också ha klart för sig att det är otroligt få barn som når toppen. 70 på en miljon blir proffs, säger han.

Deltagarna fick sedan sitta i grupper och diskutera.

Anne Merilainen, RF Sisu Norrbotten, är idrottskonsulent och jobbar med frågor kring tidig utslagning och med att utbilda föräldrar i att peppa sina idrottande barn på ett bra sätt.

– "Att vara idrottsförälder" är en kurs vi håller. Ett exempel vad man inte ska göra som förälder är att fråga "gjorde du några mål" efter matchen, utan istället fråga "hur var matchen".

En hockeytränare som var på plats tycker att utvecklingen kring barnens entusiasm är oroande.

– Jag tycker att förälskelsen till sporten inte är så stark, det är få som brinner så mycket som man önskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!