Föräldrar läser färre sagor

Läsvanor. För Carola Lind i Öjebyn är läsningen en del av vardagen. Men många föräldrar hinner inte läsa så mycket för sina barn som de skulle vilja, visar en undersökning som Läsrörelsen har gjort.

Piteå2007-10-06 00:00
Carola Lind är inte ensam om att läsa för sina barn. Enligt en undersökning som genomförts av den ideella föreningen Läsrörelsen, uppger åtta av tio föräldrar att de läser för sina barn minst några gånger i veckan. Men trots att siffran tycks vara hög skulle sex av tio föräldrar i Norrbotten vilja läsa mer för sina barn. Åtta procent av de tillfrågade föräldrarna som har barn i åldern 2-8 år läser sällan eller aldrig för dem. Att läsa för barn är ett bra sätt att utveckla barns språk och fantasi.

Tidsbrist

- Jag läser inte så mycket, men jag försöker läsa lite grann varje dag, säger Carola Lind, som tror att orsaken till att fler föräldrar läser mindre kan bero på att tiden inte räcker till. Familjer har ofta en mängd olika aktiviteter som barnen är med i.

De äldsta barnen, Lovisa 8 år och Sofia 10 år, läser numera själva. Carola berättar att de började läsa väldigt tidigt. Nu läser det mycket i skolan och besöker biblioteket flitigt varje vecka.

- Eftersom de äldsta barnen började läsa själva tidigt, så har jag inte läst så mycket för dem. Det blir mer för Adelina, säger Carola Lind.

Just nu är böckerna om Max och djurböcker några av 2-åriga Adelinas favoritböcker.

Kvinnor läser mer

Ett annat resultat av undersökningen är att kvinnor läser mer för sina barn än männen. Så är det även för Carola Lind och Johan Jonsson - mycket för att Carola är den som är hemma mest med barnen.

Det finns gott om barnböcker i familjen Lind-Jonssons hus. Nuförtiden köper inte Carola så mycket böcker eftersom hon har kvar många sedan hon själv var liten och efter de två äldre döttrarna.

- Jag brukar passa på att köpa ett par böcker när det är bokrea, säger Carola Lind.

Barn lånar mer

Barnbokslånen har däremot ökat kraftigt i Norrbotten enligt en rapport från Svensk Biblioteksförening.

Statistik visar att barnbokslånen vid biblioteken i länet har ökat med 7,2 procent vilket innebär att varje barn i åldern 0-14 år lånade nästan 24 böcker under 2006.

- Det är glädjande att se att barnen inte överger biblioteken även om de äldre inte är lika frekventa besökare. Att kunna läsa och förstå en text är av avgörande betydelse för att man ska få en så bra start i livet som möjligt, säger Niclas Lindberg, generalsekreterare på Svensk Biblioteksförening.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om