– Vi är väldigt ledsna, nästan chockade, över att man inte tycks vilja hitta en lösning, säger Mattias Andersson, förälder till en elev i årskurs 6.
Det står klart att kostnaden är den stora bidragande orsaken till att eleverna inte får gå vidare i två år till.
– Besparingen är 750 000 kronor per år. Jag har inte den fulla överblicken över hur hårt ansträngd kommunens ekonomi är, men vi tycker ändå att det är en ganska liten kostnad för att ge de aktuella barnen en bra avslutning.
Utbildningsförvaltningen säger också att de inte har fått något besked huruvida eleverna får gå kvar i sjuan och åttan, men inte nian.
– Jag tror att lagen som säger att man inte får avsluta en skolgång under elevens pågående utbildning är till för att skydda barnens intressen. Barnens intresse här är definitivt att få gå kvar, om än det bara är två år. Jag har svårt att tro att det skulle vara ett juridiskt omöjligt problem, säger Mattias Andersson.
Barn- och utbildningsnämndens beslut att skjuta fram planerna på en dansklass får också stora konsekvenser.
– Dansklassen är inte budgeterad för och det kan dröja flera år bort i värsta fall. Speciellt sexorna lämnas helt utan möjlighet att fortsätta, säger Mattias Andersson.
Mellanstadieeleverna i Svenska balettskolan hamnar i vanliga klasser i högstadiet, men föräldrarna hoppas fortfarande på schemalagd dans.
– Vi efterlyser att kommunen försöker hitta en lösning med dans under skoltid för de här barnen. Både lärare och lokaler finns kvar och det känns som det inte skulle vara behäftad med en direkt merkostnad.