– Men jag förstår att det finns synpunkter på detta. Därför är det viktigt att jag får en återkoppling från de som är berörda av det, säger Piteå kommuns kostchef Maria Stoltz.
Hon säger om kritiken kring plastlådorna.
– Det är ett fördelaktigt system som är godkänt av livsmedelslagen. Vi har kontrollerat detta och även gjort en konsekvensanalys där vi tagit med alla aspekter, till och med transporterna av maten, säger Maria Stoltz.
Hon pekar på att Piteå kommun följer de kvalitétskrav ställs där Piteå kommun ökat andelen ekologiska produkter och där det finns ett tänk kring att handla lokalt.
– Vi köper exempelvis fem ton ekologisk köttfärs varje år från en svensk grossist. Där har vi pratat med Nyhléns Hugossons i Alvik men de klarar inte att leverera så mycket, säger Stoltz om skälet till att den upphandlingen inte landar lokalt.
Varm mat kastas
Kostchefen säger också att kvalitén upprätthålls eftersom sådant som sallad och potatis tillagas på enheterna.
Men hur bra är det att först kyla ned och sedan värma upp mat som levereras enbart några gånger i veckan?
– Varm mat måste kastas efter varje servering. Kommer det kyld mat och vi ser att det är ett minskat antal barn på förskolan eller skolan kan köket ta undan den maten och använda den som en alternativ rätt nästkommande dag, svarar Maria Stoltz.
Hon pekar också på att målet med kostomställningen var att öka andelen heltider, att uppfylla livsmedelslagstiftningen och att sänka kostnader motsvarande 25 årsarbeten.
– Vi har uppfyllt alla tre målen. Dessutom ser vi att arbetsmiljön för våra anställda förbättrats genom en minskat mängd tunga lyft.