För kladdigt sälja jordgubbar i butik

Det är för kladdigt att sälja jordgubbar i butiken. Det är en anledning till att många butikskedjor istället låter bärföretag hyra plats utanför portarna. Med den nuvarande torghandelslagen behöver säljarna inte lämna kvitto till kunden, hur mycket bär de än säljer.

Det blir för kladdigt att sälja jordgubbar inomhus när kunderna vill plocka åt sig de bästa bären. Sofia Hedlund sköter försäljningen utanför butiken för bärföretagets räkning.

Det blir för kladdigt att sälja jordgubbar inomhus när kunderna vill plocka åt sig de bästa bären. Sofia Hedlund sköter försäljningen utanför butiken för bärföretagets räkning.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2012-07-11 06:00

Sommartider är jordgubbstider och de röda bären går åt som smör i solsken. Men gubbarna väcker sådant habegär hos kunderna att det blir en sanitär olägenhet att sälja dem inne i butiken. Både Ica Kvantums och Coop Forums butikschefer i Piteå vittnar om att kletet blir ohanterligt.

"Ohygieniskt"
- Det rör sig om stora mängder bär och det är en väldigt grisig hantering, säger Per Setterqvist på Coop.

- Jag skulle förmodligen tjäna bättre på att sälja bären själv i butiken, men det blir för ohygieniskt. Folk gräver i askarna. Det blir nästan slagsmål ibland, säger Daniel Stenmark på Ica.

Butikerna har valt att hyra ut yta till två olika bärföretag för att låta dem sköta bärförsäljningen i stället. Bärföretagens personal packar askarna åt kunderna. På kvällstid tar butikerna över jordgubbskommersen igen.

Även andra praktiska faktorer är grund för torghandelsmodellen. Bärföretagen har exempelvis redan utbyggda leverantörssystem.

Orättvist
Som kund får du inget kvitto när du handlar jordgubbar utanför butiken. Försäljningen räknas som tillfällig torg- och marknadshandel och är undantagen reglerna som kräver kassaregister, förutsatt att det inte är butiken själv som säljer bären. Det spelar ingen roll hur mycket företaget tjänar på försäljningen.

- Det här slår orättvist. Skatteverket har lämnat ett lagförslag som går ut på att även den som säljer frukt på torget ska ha ett kassaregister och kunna lämna kvitto, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandel hos Skatteverket.

Orättvisan består i att konkurrensläget blir olika för den som till exempel säljer blommor på torget under sommaren och den som har en blomsteraffär som har öppet under hela året, med annan typ av redovisningsplikt och fasta kostnader.

- Många i blombranschen har tvingats slå igen på grund av detta, säger Conny Svensson.

Förslaget har varit ute på en remissvända och väntar nu på ytterligare beredning. Svensson tror att det kan komma att träda i kraft 1 juli nästa år.

Positiv
Bengt Göransson, ägare av Ängelholmsbär, välkomnar lagförslaget.

- Om skattemyndigheten kan få till ett heltäckande system med kontrollfunktioner som fungerar blir det en oerhörd lättnad, säger han.

Göransson är rädd att lagen ska bli uddlös och släppa igenom mindre seriösa försäljare som säger sig sälja för små summor, men egentligen gömmer undan intäkter. För hans företag skulle en skärpt lag ändra konkurrenssituationen i positiv riktning.

Den separata bärförsäljningen tror han kommer att finnas kvar.

- Det har visat sig att man ökar försäljningen om det finns personal som passar bären, eftersom det ser mycket fräschare ut.

FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om