För höga radonvärden i fem skolor i Piteå

Radonhalten i fem av Piteå kommuns skolor överstiger fortfarande Socialstyrelsens riktvärden. Situationen anses alarmerande men inte allvarlig. Till 2010 ska problemen vara åtgärdade.

På torsdagskvällen höll barn- och utbildningsnämnden i Piteå sin första av fem planerade informationsträffar med föräldrar vid de skolor som har för höga radonvärden. Sjulnäs mellanstadiebyggnad är en av dessa. (Arkivbild)

På torsdagskvällen höll barn- och utbildningsnämnden i Piteå sin första av fem planerade informationsträffar med föräldrar vid de skolor som har för höga radonvärden. Sjulnäs mellanstadiebyggnad är en av dessa. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-04-18 00:17
Förra sommaren mättes radonhalten vid samtliga 80 skolor i kommunen.
Då slogs det fast att radonstrålningen inte utgjorde något miljöhot.
Ändå konstaterades att vid sju av skolorna överskreds eller tangerade mätresultaten Socialstyrelsens riktvärden på 200 becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3 luft) för skolor och förskolor.
För höga
Vid en uppföljning som gjorts vid dessa sju skolor visar att värdena fortfarande är för höga i fem av skolorna, fyra förskolor och en grundskola.
- De värden vi mätt upp ligger fortfarande på mellan 200 och 400 becquerel per kubikmeter luft, säger miljöinspektör Åsa Vikman.
400 Bq/m3 luft är för övrigt det riktvärde som Arbetsmiljöverket anger.
Åsa Wikman uppfattar att resultatet av uppföljningen ska tas på fullaste allvar, däremot anser hon inte att finns någon anledning att skrämma upp varken barn eller personal som vistas i de aktuella lokalerna.
- Självklart måste åtgärder vidtas, ingen tvekan om det. Vi har ett miljömål och ett folkhälsomål att uppnå till 2010. Då sak samtliga skolor och förskolor klara ritvärdet, säger hon.
Full gång
Enligt henne är detta arbete redan i full gång. En styrgrupp är redan bildad, bestående av personal från fastighetskontoret samt med representanter från miljöförvaltningen och skolan.
- Vi kommer att titta på flera olika saker, bland annat att ventilationen är okej, kontrollera att grundplattan inte läcker, eller vi kanske rent av tvingas lufta någon platta, säger Åsa Wikman.
Barn- och utbildningsnämnden tar också uppföljningen på fullaste allvar.
Den kommer att genomföra en rad föräldraträffar, den första skedde redan på torsdagskvällen i Sjulnäs.
- Vi vill helt enkelt informera föräldrar och personal om resultatet och vilka åtgärder som planeras för att åtgärda problemen, säger nämndens ordförande Ruth Rahkola.
Ingen hysteri
Hon betonar vikten av informationen.
- Vi vill inte att det uppstår någon hysteri i ämnet. Det finns säkert både en oro och en rad frågor. Vår ambition med träffarna är att i någon mån att avdramatisera det en aning, samtidigt som vi ska försöka ge svar, säger Rahkola.
Av den anledningen kommer såväl representanter från miljöförvaltningen och fastighetskontoret att delta vid föräldraträffarna.
Förutom i Sjulnäs uppger nämndens ordförande att föräldraträffar planeras genomföras i Lillpite, Munksund (Löparstigen), Hemmingsmark samt i Jävre.
Radon
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas, som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller.
När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i lungorna.
Radonhalten mäts i enheten Becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m3).
De gräns- och riktvärden som finns för radon och andra naturligt förekommande ädelgaser har fastställts i samråd mellan olika berörda myndigheter.
Gränsvärden, som är bindande, finns till exempel i Boverkets byggregler och Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter. Riktvärden hittar du exempel i Socialstyrelsens allmänna råd om radon i inomhusluft.
Radon är farligt, men jämfört med till exempel att röka, att äta dålig mat eller att bränna sig i solenär lite radon inte så farligt.
Bor du länge i ett hus där det finns mycket radon är risken större att du får lungcancer.
Det tar ungefär 15 år att få lungcancer av radon.
Det är större risk att få lungcancer av radon om du samtidigt röker eller är nära någon som röker.
Mellan 400 och 500 personer får lungcancer av radon varje år i Sverige. Nästan alla av dem är rökare.
Hälften av strålningen som vi får i oss kommer från radon i husen där vi bor. Resten kommer från marken, rymden och sjukvården.Källa: www.radonguiden.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om