Det är många kritiska röster som höjd mot förslaget om att införa en skatt på biodiesel. Höjningen innebär en kraftig kostnadsökning för de företag som använder sig av rapsdiesel som drivmedel. Förslaget finns både i alliansens och de rödgrönas budget, alltså förändrar inte det turbulenta politiska läget någonting.
– Själva budgeten i huvudsak är tagen. Det här kommer de inte ändra på, det är inget tvivel om att det här kommer göras, säger Kjell Andersson, informationschef på Svebio.
Miljövänligt lönar sig inte
Svebio, Svenska bioenergiföreningen ställer sig mycket kritiskt till förslaget som i praktiken innebär att det inte kommer löna sig att köra lastbilar som drivs av rapsdiesel istället för att ha bilar som går på fossila bränslen.
Det är inte alla sorters biodiesel som omfattas av skattehöjningen. Talldiesel, också benämnt HVO, är ett exempel på detta eftersom det är dyrare att framställa än rapsdiesel. Detta beror på ett EU:s regler för statsstöd som är utformade av EU-komissionen. När rapsdieseln är så billig att framställa och hittills har varit obeskattad blir den enligt EU:s riktlinjer alldeles för billig. Med EU:S terminologi blir den "överkompenserad" av staten och måste beskattas.
– Skatten blir i praktiken ett skydd för att den fossila dieseln inte ska utsättas för ojuste konkurrens. Man bestraffar den som är billigare att producera, säger Kjell Andersson.
För en sund konkurrens
Regelverket som kallas för EU:s stadsstödsregler är utformat av EU-kommissionen. Syftet är att inte kunna ge alltför kraftiga subventioner till någon verksamhet.
Reglerna finns till för att se till att det finns en sund konkurrens på marknaden och för att förhindra korruption.
– EU ska ha en marknad där det ska gå att konkurrera på lika villkor. Staten får inte ge mer stöd än att man inte kan konkurrera med det fossila bränslet. Men nu slår systemet fel, säger Kjell Andersson.
Skatten grundas på beräkningar från förra året, något Svebio också kritiserar med tanke på att oljepriset har sjunkit kraftigt sedan augusti och kommer sannolika sjunka ännu mer. Skatten inför alltså i ett läge där fossila diesel blir allt billigare. Då riskerar en del av rapsdieseln att slås ut.
Motstridigt regelverk
EU:s regelverk är motstridigt eftersom medlemsstaterna själva får välja vilkea energialternativ de vill satsa på. Dessutom har EU:s medlemmar egen bestämmanderätt över skattefrågor, vilket egentligen borde göra att Sverige själva får bestämma om skatten ska höjas eller inte. Men EU:s statsstödsreglernas utforming sätter käppar i hjulet.
– I och med skattedirektivet får vi inte göra som vi vill, säger Kjell Andersson.
Direktivet, som är framtagna av EU-kommissionen står alltså över den egna bestämmanderätten. Detta innebär i praktiken att man måste gå emot EU:s klimatmål som syftar till att minska koldioxidutsläpp, bland annat genom att minska förbrukningen av fossila bränslen.
– Vi tycker att hela systemet är uppåt vägarna, säger Kjell Andersson.