Folktandvården räcker inte till för alla

Äldre, funktionshindrade och unga prioriteras i tandvården. Personalbrist gör att andra inte längre kan räkna med att bli kallade regelbundet till folktandvården. För att möta framtiden finns det planer på att utvidga till specialistenhet för äldre i Piteå.

Trycket på folktandvården är hårt. "Vi vill möta framtiden geom att göra ett äldrecenter i Piteå för att ta emot de allt fler äldre äldre", säger Tomas Josefsson, divisionschef folktandvården.

Trycket på folktandvården är hårt. "Vi vill möta framtiden geom att göra ett äldrecenter i Piteå för att ta emot de allt fler äldre äldre", säger Tomas Josefsson, divisionschef folktandvården.

Foto: Kurt Engström

PITEÅ2017-06-26 17:00

Bristen på personal inom tandvården och allt fler äldre gör att köerna till folktandvården växt. Borta är den tid då gemene man regelbundet blev kallad till folktandvården.

Trycket är för hårt.

– Vi har inte resurser att kalla med automatik längre, säger Tomas Josefsson, divisionschef folktandvården i Norrbotten och tillägger att en bra tandvård måste människor ordna själva, det är inte tandläkarnas uppgift.

– Har man haft inställningen att tandvården ska sköta ens tänder kommer man att få problem. Vi måste tänka om och att gå till tandläkaren för komfortskäl är för resurskrävande. I framtiden måste vi satsa än hårdare på egenvård. 11 000 medarbetare behövs i svensk tandvård inom sju år och det är inte möjligt.

Folktandvården kan hänvisa människor som söker men inte har akuta problem till den privata tandvården. Det kan uppröra eftersom en del inte vill gå privat av ideologiska skäl.

– Vi jobbar allt vi hinner och orkar. Köerna har blivit långa då vi haft brist på tandläkare och det tar länge att jobba ikapp. Har man behov som vi inte kan hjälpa till med får man söka sig till den privata marknaden, säger Karin Vikström, verksamhetschef folktandvården i Piteå.

– Är man frisk i munnen klarar man att hoppa över några gånger. Men man kan gå privat, de behövs och vi har ingen konkurrenssituation. Privata kan säga nej att ”det är fullt här”, det kan inte folktandvården, säger Tomas Josefsson.

Att det är akuttandvård av flyktingar som sätter p för att andra ska få tid stämmer inte.

– Förra året var 3,5 procent av alla tider i länet till flyktingar. Toppen hade Pajala med tio procent, så det är färre än man kan tro, säger Josefsson.

En illavarslande ålderspyramid där andelen äldre ökar jättesnabbt och andelen som jobbar blir färre och färre gör att folktandvården måste se över sitt sätt att arbeta och bli mer framtidsorienterad genom att rikta in sig mot äldre.

– Vi har en utredning som tittar på det här. Det finns planer på att utveckla en specialistenhet i Piteå, ett äldrecenter, med specialister som förstärker vården när Hortlax folktandvård lägger ner 2018. Det innebär att fler äldre kommer att komma till Piteå för att få hjälp med tänderna, säger Josefsson.

– Det är jättebra med en specialenhet. De gamla i dag har mer krävande tandvård än förr i tiden när de flesta hade löständer, säger Karin Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!