Jens Sundström (FP), oppositionsråd i landstinget, tycker att man bara skrapar på ytan av stafettläkarproblemet.
–Jag är så trött på att man säger att så här ser det ut överallt, det finns inga allmänläkare att tillgå. Men varför väljer allmänläkare att hitta på andra saker istället, varför går de till företagshälsovården och skolhälsovården till exempel?
Sundström skulle hellre vilja se en slags hybrid mellan stafettläkare och fast anställd allmänläkare.
–Där de fick vara egna men använda våra lokaler.
Jens Sundström tror att det skulle ge en bättre kontinuitet för patienterna, att läkare skulle stanna längre på samma ställe. Han tror inte heller att det skulle bli dyrare än stafettläkarsystemet är i dag.
–Den gamla läkaretableringen togs inte bort för att det var dyrare eller dåligt, det skulle inte finnas dubbla system, säger han.
Han vill även se att landstingets primärvård delades in i mindre enheter, att exempelvis primärvården i Piteå älvdal blir en enhet. Sundström tror att det skulle göra att man inom området skulle kunna hjälpa varandra bättre.
–Något jag också sagt till förbannelse är att alla förändringar i vårdvalet har varit till förbättringar för externa vårdcentraler. Om man ska vara ärlig så har våra egna vårdcentraler bara fått det sämre.
Kent Ögren, socialdemokratiskt landstingsråd, är väldigt kritisk till Jens Sundströms förslag. Han tror inte ens att det är genomförbart skattetekniskt.
–Det där är nog något Skatteverket kommer att ha synpunkter på. Vilka effekter det skulle få att ha en läkare som jobbar 100 procent i egen regi i landstingets verksamhet.
Ögren är kritisk till hela vårdvalssystemet och att valfriheten skulle ha någon effekt på läkartillgången.
–Vis av erfarenhet kan man säga att det är fel.
–Det är är inte något som kommer att förbättra, det är bara ett sätt att experimentera med vården i länet, och det är inte vi i den sittande majoriteten intresserad av, säger Kent Ögren.