För att minska smittspridningen är det nu förbjudet för krogarna att servera alkohol efter klockan åtta på kvällen. Dessutom rekommenderar Folkhälsomyndigheten (FHM) att krogarna ska vara utrymda och stängda till 20.30. En timma senare får de öppna igen. Men den starkaste drycken som då får serveras är folköl.
Flera kommuner i landet har däremot valt att bryta mot råden från FHM och låtit gästerna sitta kvar vid borden även efter halv nio, under förutsättning att alkoholen är borta och att övriga regler om avstånd följs. Piteå är inte en av dem.
– Jag tror att det är mer vanligt söderut. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och vad jag vet är det ingen i Norrbotten eller Västerbotten som har rubbat på det, säger Tommy Lindgren, alkoholhandläggare på Piteå kommun.
Han känner inte till någon krögare som valt att återöppna sin verksamhet efter att haft stängt i en timme. Något krav om att låta gästerna sitta kvar vid borden utan att dricka alkohol har Tommy Lindgren inte heller hört.
– Inget som har kommit till mig. Jag hörde att Luleå kommun var lite pressade från hotellen som inte hann servera klart, men de har då hållit fast vid sitt.
Tror du att det här beslutet är bra ur ett smittskyddssynpunkt?
– Tittar man på Piteå kommun och även Älvsbyn som vi har hand om tror jag det inte skulle ha någon betydelse ur smittskyddsynpunkt om man fick sitta och äta till klockan 22. Däremot tror jag vissa restauranger skulle få det bättre om de kunde ta en sittning till.
Efter intervjun med Tommy Lindgren under onsdagen gav Regeringen och Folkhälsomyndigheten besked om nya skärpta restriktioner. Alla serveringsställen föreslås till exempel stänga 20.30, oavsett om man serverar alkohol eller inte.
– De är också uppmärksamma på att vissa kommuner har släppt på det här, säger Tommy Lindgren.
För Kalles krog, som har öppet mellan 18 och 20 fyra dagar i veckan, skulle det inte hjälpa att fortsätta att ha öppet efter 20.30 och servera folköl.
– Eftersom vi har danstillstånd så måste vi ha två vakter på kvällen efter klockan 21. Vi skulle få sälja otroligt många folköl innan det skulle gå runt. Jag tror inte det är ekonomiskt försvarbart, säger ägaren Pontus Öberg som ser en annan baksida också.
– I det här coronaläget försöker man vara local hero och inte stå för någon extra spridning.
Pontus Öberg berättar att han övervägde tanken för cirka tio år sedan när det blev en trend med nattkafé.
– Jag funderade på att servera kaffe och landgång efter krogen stängde. Men då ska man täcka för spriten och det var många saker man skulle göra som gjorde att det föll då.