Folkfest hela året när Piteå fyller 400 år

Från förvaltningschef till festfixare. Ingemar Jernelöf planerar för Piteås stora 400-årsjubileum år 2021. "Det kommer att kosta", säger han.

400 år. Ingemar Jernelöf vill skapa ett jubileumsår med aktiviteter under hela 2021. "Jag hoppas att det kommer engagera fler människor än något annat", säger projektledaren.

400 år. Ingemar Jernelöf vill skapa ett jubileumsår med aktiviteter under hela 2021. "Jag hoppas att det kommer engagera fler människor än något annat", säger projektledaren.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-01-02 19:30

Piteå fyller 400 år den 12 maj 2021. Detta vill kommunen uppmärksamma rejält och under hösten 2017 har en arbetsgrupp under ledning av förre skolchefen Ingemar Jernelöf tagit fram en projektplan med aktiviteter, tidsplan och finansieringsförslag.

– När jag slutade i somras fick jag frågan av kommunledningen om jag ville ta på mig det här uppdraget. Det känns jättekul, säger Ingemar Jernelöf.

Förberedelserna inleds 2018 och nedräkningen startar redan 2019.

– 2019-2020 kan man tänka sig att vi startar många delprojekt. Det som vi nu vet är att det finns en hel del förslag som byaföreningarna vill jobba med.

Under jubileumsåret 2021 planeras flera större händelser i form av konserter, folkfester och idrottsevenemang. Ingemar Jernelöf vill sätta ribban högt med en invigning på självaste nyårsafton. Firandet fortsätter sedan med en vinterfestival, helst i anslutning till SM-veckan som Piteå kommun har ansökt om att arrangera.

– Det slog jättebra förra gången och att höja den till 400-status är inte svårt.

Eftersom Piteå låg i Öjebyn när stadsrättigheterna tilldelades 1621 vill arbetsgruppen förlägga firandet där den 12 maj.

– Naturligtvis skulle vi vilja ha något celebert besök då, säger Ingemar Jernelöf.

Evenemang som Festspelen, Piteå dansar och ler, och Piteå summer games ska alla präglas av 400-årsfirandet. Dessutom planeras kontinuerliga framtidsseminarier under året, följt av en stor mässa med framtidsfrågor i fokus.

– Havsbadet är också intresserade av att göra någon riktig bamsekonsert på stranden. Jag tänker mig också något riktigt populärt musikarrangemang i stan.

Men smakar det så kostar det. När politikerna i kommunfullmäktige ska besluta om satsningarna efter valet 2018 så handlar det om stora summor. Det i tider av återhållsamhet och med en pressad ekonomisk situation.

– Fördelen är att om vi satsar på det här året kan vi få en uppmärksamhet som gör att vi stödjer den ekonomiska utvecklingen på lång sikt, säger Ingemar Jernelöf som inte vill nämna några kostnadskalkyler.

– Det kommer att kosta, men förslaget kommer inte på något sätt att äventyra kommunens ekonomi.

I februari lämnar Ingemar Jernelöf över sitt förslag till Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott. Därefter går han i pension. Meningen är att därefter anställa en ny projktledare under fyra års tid.

– Det är flera vana projektledare som redan hört av sig, säger Jernelöf.

Förutom att träffa föreningar har Ingemar Jernelöf suttit ned med företagsledare och andra tänkbara finansiärer och samarbetspartners. Enligt honom är gensvaret från näringslivet stort och det finns även tänkbart stöd från andra håll.

– Vi är inte ensamma om att fylla 400 år. Det gör Luleå också samma år. Från regionens håll är man beredda att satsa pengar på både Piteå och Luleås jubileum.

Någon kanske höjde på ögonbrynen när den tidigare förvaltningschefen med en lång bakgrund inom skolvärlden som lärare, utbildingsledare och prefekt bytte bana och blev "festfixare". Själv känner sig Ingemar Jernelöf trygg i rollen med att dra igång kommunens kanske största event.

– Det tycker jag, när det gäller de här förutsättningarna att samla ihop det vi har gjort, lägga fram strukturerna, titta på vilka stomaktivteter vi ska ha, och hur vi ska finansiera det.

– Sedan är jag inte alldeles ovan med att hantera kulturprojekt bland annat. Jag sitter med i festspelens styrelse sedan många år och har jobbat mycket med den här typen av saker på Musikhögskolan.

Piteå 400 år

Arbetsgruppen för jubileumsåret består av ordförande Ingemar Jernelöf, Robert Bergman, Innovation Piteå, Emelie Elfving, Piteå museum, Ulf Holmberg, Pite forskarförening, Jeanette Ögren-Viklund, Stefan Lundmark och Helene Röckner, kommunledningsförvaltningen, Mona Lundström, Kultur, park och fritid, Florian Steiner och Maria Öberg, samhällsbyggnadsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om