"Tyck till om vad du vill!", erbjöd Piteås kommunledning - och anade knappast vilket enormt uppdämt behov av åsiktsventilering de då satte igång.
Svar dröjer
Under en dryg månad har svarsfoldrarna formligen sprutat in i kommunhuset.Och löftet om någon typ av svar därifrån inom utlovade fem dagar har blivit omöjligt att infria.
För vissa medborgare kommer svar på tal att dröja flera månader, säger förvaltningsansvariga.
5 000 sakfrågor
Alla tycks gilla modellen. Folkets röst är en viktig spark i baken, eller ett gott kvitto på fungerande kommunal service.Men de för dagen 1 205 registrerade foldrarna har, parallellt med det ordinarie förvaltningsarbetet, bäddat för en övermäktig börda.
Och då många inskick berört två-tre eller fler ämnen handlar det totalt om en bra bit över 3 000 olika frågeframställningar.
Extrahjälp
Nära en tredjedel av alla åsiktsyttringar är närbesläktade med teknik- och gatukontorets verksamhet.- Fantastiskt roligt och mycket värdefullt. Men givetvis också en ansenlig mängd administrativt merjobb att hantera. Vi har till och med tvingats ta in extrahjälp för att hinna med, kommenterar förvaltningschefen Jan Jonsson.
Många synpunkter handlar om gatlysen, eller snarare bristen på gatlysen. Enskilda vägars underhåll och utveckling har föranlett gny. Sundsgatan är ett exempel, Timmerleden ett annat.
Rondell-frågor
Ankarskatavägen berör - många vill öppna leden, ungefär lika många vill bibehålla avstängningen.För lite rondeller, för mycket rondeller är andra frågor på agendan.
- Åtskilliga kommunmedborgare vill se satsningar på ett utbyggt cykelvägnät, berättar enhetschef Anders Mellberg.
Genomgång
Kollektivtrafiken engagerar, inte minst skolbussarnas tider, vägval och frekvens. Trafiksäkerhet poppar fram som en stor fråga. Snöröjning och sandning faller inte alla medborgare på läppen.Nästa vecka står kommunledningen i tur för en fördjupad genomgång. Dock hålls dörren fortfarande öppen för fler synpunkter, både skrivna på den rosa foldern, Piteå kommuns webbsida eller inringda via kommunens växel.