Folkets hus får vara vallokal

Enligt Valmyndigheten ska inte en vallokal ha anknytning till en viss politisk sammanslutning. Men i Piteå fungerar Folkets hus i Munksund som vallokal.

En vallkokal bör inte heller ha religiös prägel, men Strömnäs kyrka fungerar som vallokal i Piteå.

En vallkokal bör inte heller ha religiös prägel, men Strömnäs kyrka fungerar som vallokal i Piteå.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2018-08-21 19:30

– Det är en rekommendation i vallagstiftningen, men den information vi har säger att Folkets hus inte räknas in. Det behövs ingen skriftlig dispens, men vi har meddelat att Folkets hus i Munksund används som vallokal, säger Mats Johansson, ordförande för valnämnden i Piteå.

Johansson menar att Folkets hus-lokaler inte har samma politiska anknytning som förr, utan används för en mängd olika aktiviteter av olika organisationer och föreningar.

I Olofström har Moderaterna försökt förhindra att Folkets hus används som vallokal, men utan framgång. Till TT säger länsjuristen Karl Evald, som är valansvarig i Blekinge, att Valmyndigheten har tagit ett generellt, vägledande beslut som han tar fasta på.

– Om det finns lokaler som har anknytning till ett politiskt parti men det ligger långt tillbaka i tiden så är det acceptabelt. De skriver inte rent ut att det är Folkets hus som avses, men i praktiken är det de lokalerna de menar, säger Karl Evald.

All propaganda är förbjudet i en vallokal, men om målningar och skulpturer ska klassas som propaganda är en bedömningsfråga.

– Det är en bedömning som valnämnden får göra. Det som står i vallagen är att propaganda är förbjudet i en vallokal och det man normalt menar med propaganda är om det står ”rösta på Socialdemokraterna” eller liknande, säger Karl Evald.

Mats Johansson säger att det inte är något problem på Folkets hus i Munksund, eftersom eventuella symboler eller annat som kan tolkas som propaganda täcks över.

I Piteå finns det också vallokaler i Infjärdens kyrka, Furulundsgården samt Kyrkcenter. Samtliga tillhör Svenska kyrkan. Dessutom är Strömnäs kyrka, som ägs av Pingströrelsen, vallokal.

– Det är riktigt, men det är av praktiska skäl. Det vi gör är att vi täcker all religiös symbolik. Vi ska ju inte skrämma väljare med vare sig politisk eller religiös propaganda, säger Mats Johansson.

I den nya vallagen från 1 januari 2015 står det följande:

”En lokal för röstmottagning ska inte ha anknytning till en viss politisk sammanslutning eller bör inte ha sådan anknytning till en viss religiös sammanslutning eller till ett visst företag som kan påverka väljaren i samband med röstningen (4:20 och 22 vallagen).”

I grunden är lagens ambition att undvika att röstmottagning anordnas i sådana lokaler som präglas av sin anknytning till en viss organisation på ett sådant sätt att kopplingen skulle kunna inverka på väljarens ställningstagande att gå och rösta eller påverkar väljaren vid röstning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om