Folk på spåret mardröm för lokförare

Att köra på någon är en lokförares värsta mardröm och det händer inte sällan. "Vi lever med risken att det kan hända hela tiden, säger Jens Fredriksson, ansvarig för lokförarutbildningen i Boden.

Att folk uppehåller sig på tågspåren innebär stor psykisk press för lokförarna som hela tiden måste vara på helspänn. (arkivbild)

Att folk uppehåller sig på tågspåren innebär stor psykisk press för lokförarna som hela tiden måste vara på helspänn. (arkivbild)

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

PITEÅ2019-08-12 19:00

På lördagsmorgonen var lokföraren Kim Lindkvist nära att köra på en person som stod på tågrälsen i Tvärån. Han fick tvärbromsa sitt 2 700 ton tunga godståg som körde i 85 kilometer i timmen.

– Trots att jag tutade flera gånger flyttade sig inte personen utan denne slog ut med armarna och stod kvar, sade Kim Lindkvist till PT.

Till slut hoppade personen av rälsen och tåget körde förbi.

Kim Lindkvist har inte kört på någon och har heller inte varit med om något liknande. Det är det dock många lokförare som har. Enligt statistik dör omkring 80 personer varje år efter att ha blivit påkörda av tåget. De flesta av dem är självmord.

Jens Fredriksson, säger att risken att köra på någon med tåget är en realitet och att krishantering ingår i utbildningen.

– Att köra på någon är det sista man vill göra, säger han och berättar att det finns bra rutiner för att hantera situationen om det värsta inträffar.

Jens Fredriksson har tidigare jobbat som bland annat förarchef på Arlandabanan och har stor erfarenhet av krishantering. Han har också själv varit med om en del tillbud.

– Som lokförare lever man med detta och måste vara medveten om att det kan hända.

Han säger att i dag har alla tågföretag bra rutiner för att hantera problemet. Det handlar bland annat om debriefing och att ha en kamratstödjare att tala med om det inträffade.

Katarina Wolffram, på Trafikverkets pressjour, säger att fenomenet med folk som står på spåret i en typ av "chickenrace" förekommer lite överallt.

– Vi jobbar ständigt med att nå ut till folk om hur farligt det är att vistas på spåren. Det är riskfyllt och folk har dött och andra skadats svårt, säger hon.

Går det att komma åt problemet?

– På de ställen vi har mest problem försöker vi bygga höga stängsel och vi jobbar också med kameraövervakning.

”Sluta genast gena var namnet på en kampanj för att få personer som genar över tågspåren att tänka om. Den stora psykiska belastningen för lokförarna som hela tiden måste vara på sin vakt, var en anledning till att kampanjen gjordes.

Ulf Karlsson, kommunikatör på Trafikverket var delaktig. Han säger att få av de som vistas på spåren har någon insikt i hur lokförarna påverkas.

– Om fler visste vilken psykisk press det är för lokförare med folk på spåren så skulle de nog avstå från att vara där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!