"Folk måste förstå allvaret i det här"

Piteå hälsocentral stänger lättakuten på grund av att patienter inte hörsammar riktlinjerna vid förkylningssymtom. "De förstår inte allvarlighetsgraden i det här", säger verksamhetschefen Ronny Grundström.

Ronny Grundström, verksamhetschef på Piteå hälsocentral, vädjar till patienter att följa riktlinjerna vid symtom på covid-19. (Arkivbild)

Ronny Grundström, verksamhetschef på Piteå hälsocentral, vädjar till patienter att följa riktlinjerna vid symtom på covid-19. (Arkivbild)

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2020-04-02 12:16

Piteå hälsocentral har sedan tidigare tagit bort möjligheten att besöka lättakuten vid förkylningssymtom. I stället har man startat en infektionsmottagning tillsammans med Hällans hälsocentral. Dit slussas alla patienter med misstänkt covid-19 – men alla följer inte riktlinjerna. Vissa patienter kommer till Piteå hälsocentral och nämner förkylningssymtomen först under pågående besök.

– Någon tryckte på säsongsallergi och uppgav under besöket att han hade ont i halsen. Då är det bara ut direkt. Man förstår inte vad det här kan innebära. Det kan vara så att man har en infektion man inte vill ha in på hälsocentralen, då åsidosätter man risken för övriga patienter och risken för personal som ska ta hand om det här, säger Ronny Grundström.

Även om man har andra besvär som magont eller ont i ryggen, men visar minsta tecken på förkylning, så ska man ringa och besöka infektionsmottagningen.

– Vi har en infektionsmottagning där vi är rustade till tänderna för att skydda oss. Men åsidosätter befolkningen det här och kommer till oss med infektioner, då är vi oskyddade. Sedan kan det innebära att nästa patient också smittas. Man måste förstå allvaret i det här och lyda de råd som finns.

På grund av att patienter inte följer riktlinjerna stänger Piteå hälsocentral lättakuten från och med måndag.

– Folk hörsammar inte och då innebär det att man måste ringa till oss hädanefter. Vi kommer att ta emot samma saker som om det vore lättakuten, men man måste ringa först. Då går det inte gena i kurvorna och ta det som är närmast, utan har du en infektion så blir du styrd till infektionsmottagningen på Hällan, säger Ronny Grundström.

Hur är trycket på den mottagningen?

– Vi har haft tre–fyra patienter per förmiddag. Eftermiddagen har Hällan kört så jag vet inte, men vi har tagit höjd för att kunna köra heldagar på mottagningen om trycket ökar – vilket alla tror det kommer göra.

Hälsocentralen utgår från att alla förkylningssymtom är covid-19 tills annat är bevisat. Undviker man att berätta om förkylningsbesvär över telefon så kommer man mest troligt att bli artigt utkörd vid besök.

– Kommer du och har ont i bröstet och visar tecken på en hjärtinfarkt måste vi naturligtvis ta hand om dig. Men när man mörkar och sanningen kommer fram måste vi vänligen be dig gå hem, ringa och boka en tid. Ytterst är det en säkerhetsfråga för andra patienter och vår personal.

Klarar ni av ökade samtal?

– Vi har god tillgänglighet och vi prioriterar telefonen. I sista mätningen var tillgängligheten över 99 procent. Oron kan vi möta via telefon och dessutom finns 1177.

Blir tillgängligheten till vård hos er begränsad för patienter utan förkylningssymtom?

– Vi försöker ta emot vardagsproblemen så långt det bara går, annars har vi en gigantisk puckel med bekymmer den dagen det här släpper på. Planerade årsbesök och liknande gör vi däremot inte så mycket av. Men har du ont i ett knä eller i ryggen så tar vi hand om det utifrån de tider vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!