Videon är inte längre tillgänglig
Huvudskyddsombudet Lars Ericsson lämnar presskonferensen utan svar på sin fråga. Om den sjuka byggnaden ligger bakom att så många lärarkollegor insjuknat i cancer.
Resultatet är en besvikelse och även om han förstår svårigheten med att utreda var personalen arbetade tycker han att det borde ha kunnat gå – på något sätt.
– Det känns otillfredställande. Vi får inte reda på det som var intressant från början. Hur det står till med cancerfallen i hus Oden. Det känns som att det är många inom ett begränsat område som har drabbats. Men sen om det är fler än det borde vara, det kommer vi inte att få reda på, säger han.
Oro fortfarande
Oron bland personalen stegrade när brandrester och mögel upptäcktes i byggnaderna. Även om saneringar och ombyggnader förbättrat arbetsmiljön lever många fortfarande med farhågor.
– Varje gång någon drabbas så kommer oron och funderingarna, och det händer tyvärr hela tiden, säger Staffan Nilsson, tidigare huvudskyddsombud och lärare på Odens tredje våning sedan 18 år tillbaka.
Tror på samband
Läraren Pia Andersson har arbetat på Odenhusets övre plan sedan det byggdes upp efter branden och hon var huvudskyddsombud under saneringsåren. För henne är det inget snack om att hälsofarorna i huset bidragit till den våg av cancerfall som drabbat lärare.
– Nära kollegor har gått bort i cancer och är drabbade av cancer på olika sätt. Det rör sig om en anhopning av sjukdomsfall på övre plan och även om det inte går att bekräfta faktamässigt känns det mer verkligt än statistik någonsin kan bli, säger hon.
Glad över sanering
Pia Andersson hade inga förhoppningar om att cancerutredningen skulle ge några svar konkreta svar, men hon är ändå besviken över att det inte gick att utreda cancerfallen på varje avdelning. Dessutom är hon tydlig med att poängtera att lärarna ännu inte fått se den fullständiga rapporten och vilka diskussioner den kan tänkas innehålla.
– Däremot är jag glad över att frågan har lyfts och att huset har sanerats. Det har gjort stor skillnad men jag tycker att skolledningen, arbetstagare och politiker borde ha varit mer lyhörda långt tidigare. Då hade det inte blivit så här.
Enligt henne är det nu viktigt att det systematiska arbetsmiljöarbetet fortsätter.
– Det är viktigt att tackla den oro som folk känner, säger Pia Andersson.