Folk äter sina pizzor hemma: "Väldigt många beställer"

Pandemin har satt stopp för mycket, men inte för folks matvanor på nyårsdagen. Det är också lika med interationella pizzadagen vilket skapar lätt kaos bland pizzeriorna.

Internationella pizzadagen blev en succé i vanlig ordning, även om nästan alla kunde valde att äta sia pizzor hemma den här gången.

Internationella pizzadagen blev en succé i vanlig ordning, även om nästan alla kunde valde att äta sia pizzor hemma den här gången.

Foto: Andreas Elvstrand

Piteå2021-01-01 19:05

Det är ett febrilt arbete som pågår i köken. Ugnarna går varma hela dagen och många hundra degar knådas.

Med andra ord ser den 1 januari ut precis som vanligt – men med en stor skillnad.

– Det är klart färre personer som sitter här och äter, men väldigt många beställer, säger Hussein Rezai, ägere av pizzeria Viking.

undefined
Hussein Rezai äger pizzeria Viking. Intervjun avbryts flera gånger när beställningstelefonen går på högvarv.

När PT gör ett besök vid 14-tiden syns inga gäster äta vid borden. Däremot ringer telefonen oavbrutet med beställningar som väller in. Många försöker vara ute i god tid, men inte alla.

– Det blir alltid väldigt stort tryck mellan fyra och sju. Vi avråder från att komma mitt i rusningstiden varje år, men det fungerar tydligen inte, konstaterar Hussein Rezai och skrattar.

undefined
I pandemitider är det väldigt många som beställer hemkört. Det blir många turer för Mohammad Jawid Hussaini i bilen från pizzeria Viking.

Många väljer såklart också att beställa hemkört. Inte minst med tanke på pandemin. Viking har tre-fyra bilar igång hela tiden. Likadant är det hos Ronjas pizzeria.

PT träffar ägaren Niwar Abdulatif i Bergsviken där han också driver Roy & Ronjas. Inte heller där syns några gäster vid borden.

– Jag skulle säga att 95 procent tar med sig maten hem. Det är bara några som sitter här och äter, säger han.

undefined
Birgitha Eriksson var en glad kund vid Roy & Ronjas i Bergsviken, fast hon vanligtvis inte brukar fira nyårsdagen med pizza.

Klockan närmar sig halv fyra och den värsta stormen ska snart börja.

– Just nu kan jag säga att väntetiden är en kvart, men snart är den kanske 40 eller 50 minuter. Pizzaugnarna hinner inte mer, men det är likadant överallt.

Birgitha Eriksson heter en glad besökare som är ute i god tid.

Brukar du äta pizza den här dagen?

– Det är ingen tradition. I dag var jag bara lat, säger hon med ett brett leende.

Det är nog många som är lata på nyårsdagen. Men det är säkert inga pizzabagare!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!