Anrika Odd Fellow-huset i Piteå ligger i hörnet av Nygatan och Kyrkbrogatan. Huset byggdes mellan 1881 och 1883. Byggnaden har ett avskuret hörn mot gatukorsningen, vilken var vanligt för tiden. Piteå Sparbank hade sina lokaler här 1883-1934, och under en period var även Westerbottens enskilda bank hyresgäster. Med start 1900, då logen i Piteå bildades, är huset hem för Odd Fellow och sedan 1934 äger man fastigheten efter att den köptes av Byggnadsföreningen C.J. Boström upa. Trots att nästan alla Piteåbor har passerat det speciella huset har desto färre varit inne i fastigheten.
– Det ger ett mervärde att vara här. Vi har kostat på miljontals kronor för att upprusta, och det är ju en speciell fastighet rent kulturmässigt, säger Ove Brunström, som varit med i Odd Fellow i cirka 35 år.
PT träffar några av logens medlemmar på övervåningen där Odd Fellow har sin matsal.
– Det är här vi samlas och äter en bröder eller systrar-måltid. Här kommer den sociala biten in och det är minst lika viktigt, säger Peder Marklund, övermästare för Piteålogen.
På entréplan finns ordenssalen som är hjärtat i fastigheten. Här träffas logens medlemmar för sina möten där de på väggarna möts av ordens fyra budord som varje medlem efter bästa förmåga har att leva upp till: att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och att uppfostra de föräldralösa.
– Här har vi den formella delen. Alla loger i Sverige är uppbyggd på samma sätt där man sitter på ett visst sätt beroende på väderstreck. Det finns vissa symboler som vi inte berättar allt om, men man får titta och så småningom får man en förklaring om man går med i Odd Fellow, säger Ove Brunström, efter att vi gått ned en trappa in i den speciella salen.
Om det är få som varit inne i den speciella fastigheten är det kanske ännu färre som egentligen vet vad Odd Fellow är och vad medlemmarna gör. Man säger själv att man inte är någon hemlig organisation, men orden är sluten där inte vem som helst kan bli medlem.
– Många andra ordrar är bara för karlar, men här är vi jämbördiga då Odd Fellow är öppet för män och kvinnor. Tidigare var det nog mer uppdelat att det var socialgrupp 1 och de som hade höga befattningar i samhället som var med. Det är inte syftet nu.
Kan de flesta alltså vara med?
– Ja, i princip. Men man får inte ha en kriminell bakgrund och sedan måste man bli rekommenderad av en som är Odd Fellow. Här är det en procedur för att kunna gå med, och det känns extra fint då man är invald eftersom man fått ett förtroende att förvalta.
Vad är syftet med Odd Fellow egentligen?
– Grundidén är egentligen att lära oss att bli hyvens människor, och att få en drivkraft att hjälpa andra. Med hjälp av de gamla ritualerna har vi fått visdom från tidigare generationer för att bli bättre människor. Vi har våra deviser vänskap, kärlek, sanning och när man går med får man lära sig vad det egentligen betyder.
Hur ser ett typiskt möte ut?
– Som i alla föreningar är det formalia som ska gås igenom. Sedan kan det vara vissa möten där det är gradgivningar, och där är det bara invalda i Odd Fellow som tar del vad vi gör.