Den nya gymnasielagen innebär att personer som fått eller skulle få ett beslut om utvisning kan få ett uppehållstillstånd för att studera på gymnasiet.
Lagen som gäller för de som är 18 år eller äldre har fått svidande kritik.
Två av fyra migrationsdomstolar underkände den nya lagstiftningen och Migrationsverket har pausat hanteringen av ärenden då de anser att läget är för rättsosäkert.
Migrationsöverdomstolen är högsta rättsinstans och de kommer att meddela ett prejudicerande beslut.
Under torsdagen gjorde eleverna sin första dag för höstterminen.
Och i väntan på Migrationsöverdomstolens prövning väljer Arjeplog, Piteå och Älvsbyn kommun att inte ta emot några ensamkommande till gymnasieskolorna.
Det framgår efter att PT varit i kontakt med kommunernas skolchefer.
– Vi har hela tiden sagt att vi väntar tills ungdomen kommer med ett godkännande av Migrationsverket. Ansvaret att få beslutet ligger hos eleverna själva. Vi har under sommaren hjälp till med att finnas här och lämnat studieplaner som de behöver för att få det här godkännandet. Vi inväntar beslutet från Migrationsöverdomstolen, helt enkelt, säger Britta Dahlén, gymnasiechef i Piteå kommun.
Vad är det som gör att ni vill vänta på Migrationsöverdomstolens prövning?
– Vi har inte sett att vi kan göra på något annat sätt. Det är ju så att vi inte har några garantier att det här är någonting vi kommer få ersättningar för annars. Har det kommit en ny lagstiftning som säger att det här måste prövas tycker jag att vi bör förhålla oss till det innan lagstiftningen är prövad. Jag har inte heller fått några andra direktiv från politiskt håll så vi fortsätter med det här förhållningssättet.
Britta Dahlén ser gärna att ett beslut kommer så fort som möjligt.
– Jag vet att det pågår diskussioner där SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har tyckt att man ska få tydligare direktiv. Det är klart att det är viktigt, både för oss och för elevernas skull, att det kommer ett besked så snart som möjligt. Men tills dess avvaktar vi och ser.
Har ni någon kontakt med eleverna innan beslutet?
– Nu har ju skolan just börjat. Men jag vet att vi hade elever som kom i torsdags som studie- och yrkesvägledare (SYV) fick omhänderta. Det gäller ett 20-tal elever ungefär som inte har funnits i våra listor sedan tidigare. Jag vet att SYV ska sätta sig ned med de här eleverna för att se var de ska ta vägen. Om de har rätt till skolgång hos oss eller inte.