Ukrainska flyktingar ligger efter i vaccineringen

Befolkningen i Ukraina är undervaccinerade och Region Norrbotten ska erbjuda vaccination till de flyktingar som kommer. "Vi har redan sett två covidutbrott i södra Sverige i samband med att vi hjälpt flyktingar", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

"Vi har redan sett två covidutbrott i södra Sverige i samband med att vi hjälpt flyktingar", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt. (Arkivbild)

"Vi har redan sett två covidutbrott i södra Sverige i samband med att vi hjälpt flyktingar", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt. (Arkivbild)

Foto: Anders Alm

Piteå2022-03-19 15:00

Endast 35 procent av den ukrainska befolkningen är vaccinerad mot covid-19, dessutom endast med två sprutor. Nu befarar smittskyddsläkare Anders Nystedt covidutbrott liknande de som uppstått i södra Sverige.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att människor från Ukraina får tillgång till hälso- och sjukvård som är nödvändigt ur ett smittskyddsperspektiv. Detta innefattar testning och vid behov behandling av smittsamma sjukdomar.

– Vi ska naturligtvis få ut information om att erbjuda vaccination. Målet för Sverige är att så tidigt som möjligt erbjuda det, kanske redan vid gränsen, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt berättar att risken för covidsmitta är överhängande eftersom Ukraina ligger långt efter Sverige när det gäller vaccinationsgrad och flyktingar ofta kommer i stora grupper och bor därefter tätt.

– 35 procent har fått två covidsprutor så de ligger efter, vi har redan sett två covidutbrott i södra Sverige i samband med att ha hjälpt flyktingar. Så nu är det bara för ukrainarna att kavla upp ärmarna.

De som är på flykt ska även erbjudas en hälsoundersökning. 

– Vi ska även ta en diskussion kring barnvaccinationer, för några år sedan hade Ukraina ett jättestort mässlingutbrott. De bär också på antibiotikaresistenta stammar. Men de har god hälsa i grunden, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!