PT har tidigare berättat om den anläggning som en tid utvecklade biobaserat Bio-DME. Det testades i lastbilar med goda resultat. Tanken var att Bio-DME:n skulle tillverkas i stor skala vid en ny anläggning vid Domsjöfabriken i Örnsköldsvik där tekniken från Piteå skulle tilllämpas. När de nya indiska ägarna till Domsjö sade nej till investeringen stöp också projektet i Piteå och anläggningen fick kallställas. Att underhålla anläggningen kostar dock pengar. Dåvarande landstinget sade nej till att ge stöd, däremot beslöt Energimyndigheten att skjuta till fyra miljoner kronor, LTU, 1,5 miljoner kronor och Piteå kommun en halv miljon kronor.
Smurfit Kappa, Domsjöfabriken, Aga och forskningsinstitutet SP/ETC (granne med anläggningen) gick också in med pengar.
"Vi kunde inte se en så framgångsrik och för framtiden så betydelsefull anläggning bara rivas", sade professor Rikard Gebart till PT den 28 november 2016.
Anläggningen är fortfarande kallställd, men det betyder inte att LTU green fuels kastat in handduken.Rikard Gebart säger att det just nu arbetas med två spår. Ett handlar om att ta fram biobaserat flygbränsle.
– Flygbränsle är på tapeten och vi har tittat på möjliga tekniker där vi för samtal med skogsindustrin. Vi har också kontakt med kommersiella aktörer på marknaden, säger Gebart.
Det andra spåret är fordon.
– Det kommer en ny lag första juli som säger att bensin måste ha 2,4 procents inblandning. 2030 är kravet 40 procent.
Förnybar inblandning finns redan i diesel där exempelvis Sunpine levererar talldiesel till Preem.
Här ser Gebart möjligheter. Han beskriver en process där metanol kan uppgraderas och få högt oktantal och det klarar anläggningen i Piteå att köra.
– Vi pratar med drivmedelsdistributörer om detta, säger Gebart.
LTU green fuels har det här året på sig att hitta nya utvecklingsprojekt. Lyckas inte bolaget med det väntar en ny runda med jakt på pengar.
Piteå kommun går inte in med pengar i utvecklingsprojekt. Däremot lämnar kommunalrådet Anders Lundkvist dörren öppen att bidra till eventuell fortsatt kallställning
–Vi får ta ställning till det då om det blir aktuellt. Det är viktigt att ha en anläggning som ger Piteå en grön profil, säger han.