Detta vill staten komma tillrätta med.
Sedan årsskiftet måste alla restauranger ha en särskild personalliggare där samtliga anställda finns upptagna och vilka klockslag de arbetar.
Påbörjat
- De måste föra daglig bok, det vill säga, liggaren ska vara dagsaktuell, säger sektionschef Roger Asplund vid skattekontoret i Piteå.Kontroller har redan påbörjats. Aktiviteten är riktad och kommer att ske över hela landet och den har redan påbörjats.
- Målet är att 80 procent av branschen ska granskas.
Särskilda grupper finns redan i Umeå, Luleå och Skellefteå. Den senare har starkt samarbete med Piteå.
- Tanken är att det ska ske flygande kontroller, förklarar Roger Asplund.
De personer som genomför kontrollerna arbetar såväl helger som vardagar. De genomför dessutom kontrollerna såväl dagtid som kvällstid.
Dyrbart missa
- På så sätt räknar vi med att få en klar bild över hur restaurangerna följer de nya instruktionerna, säger sektionschefen.Att inte ha den viktiga personalliggaren kan stå restaurangägaren dyrt, mycket dyrt.
- Det finns olika bötesbelopp. Att inte ha personalliggaren ger böter på 10 000 kronor. Är den felaktigt ifylld, exempelvis att namn inte finns på de som arbetar vid inspektionen kostar 2 000 kronor per namn.
Utöver det finns ytterligare olika bötesbelopp beroende på vilken felaktighet som gjorts.
Böter driv in
Skatteverkets team kommer inte att se mellan fingrarna beträffande eventuella missar.- Nej, det är tydligt sagt att eventuella böter kommer att drivas in, säger Roger Asplund.
Inga ursäkter accepteras med andra ord.
Förutom restaurangbranschen omfattas även frisörer av den mer intensiva kontrollen.
Krafttag
Sammantaget ska insatserna ses som ett rejält krafttag mot svart arbetskraft. Något som Roger Asplund också betonar.- Om vi tar det här med restauranger vet vi exempelvis att det är många ungdomar som arbetar extra där på helger, lov och under sommaren, säger han.
Något som skattemyndigheten i sig inte har något emot, så länge det sker på rätt sätt.