Piteå kommun är indelad i 32 geografiska valdistrikt där den minsta är Markbygden med 276 röstberättigade och den största är Piteå centrala med 2425 röstberättigade. Piteå-Tidningens kartläggning visar att det politiska engagemanget skiljer stort mellan valdistrikten.
Rosvik med 1623 röstberättigade är det politikertätaste valdistriktet i kommunen med 17 kandidater till kommunfullmäktige. Bland annat bor 7 av 14 personer på Sjukvårdspartiets valsedel i Rosvik. Fem av kandidaterna heter Åström i efternamn – men alla tillhör inte samma familj.
– Vi är medvetna om att det ser illa ut, men vi kan inte förbjuda folk att gå med i partiet bara för att de har samma efternamn som oss, säger gruppledaren Johnny Åström skämtsamt.
Sjukvårdspartiet i Piteå har sitt huvudkontor i Rosvik och förra kommunvalet fick man 8,64 procent väljarstöd i valdistriktet – tre procentenheter mer än i kommunen som helhet. Johnny Åström tror att det är partiets lokala närvaro som visar sig i rösträkningen.
– Visst sjutton är det så, säger han och nämner bland annat att partiet bidragit till att hamnen i Rosvik har muddras och ungdomsgården öppnats.
PT träffar sjukvårdspartisterna utanför Konsum i Rosvik där de står och samtalar med folk.
– I en bortglömd by som den här så måste vi vara politiskt aktiva. Om vi tar den här vackra parken som exempel. Det är inte Piteå kommun som sköter om den. Det är vi Rosvikare som gör det ideellt eftersom kommunen tycker det är för långt att åka hit, säger Tommy Bjernhagen som kandiderar för Sjukvårdspartiet.
– Det är jätteviktigt att det finns politiker i byarna. Utan dem skulle alla ytterområden vara totalt bortglömda, säger Johnny Åström.
Samhället är även ett starkt fäste för Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som har fyra Rosviksbor vardera på sina valsedlar. Jessica Hjelte, elfte namn på S-listan i Piteå, skyndar in på affären för att köpa en dricka. Hon jobbar i hemtjänsten och måste snart vidare till nästa omsorgstagare.
– Det är jättebra att vi är många politiker i Rosvik. Det bevisar att folk i bygden bryr sig och har åsikter om hur vi ska bygga vårt samhälle, säger hon.
Något som inte är helt förvånande är att några av de geografiskt minsta valdistrikten är överrepresenterade bland politikerna. 16 kandidater bor på Stadsön och 14 i Piteå centrala. Därefter kommer Munksunds södra med 10 kandidater och Djupvikens norra med 9 kandidater.
– Eftersom det bor fler i stan så blir det också fler politiker stan. Man brukar säga att man oftast ser till sitt eget bo, men som politiker representerar jag väljarna i hela kommunen. De bor både på landsbygden och i centrum, säger Simon Granberg, kandidat för Miljöpartiet, när PT träffar honom utanför villan på Annelund.
Hur ser du på att oppositionspolitiker i byarna anser att landsbygden glöms bort?
– Jag tycker det är tråkigt att medborgare i glesbygden känner att politikerna glömmer bort dem. I de politiska sammanhang jag har varit med i tycker jag inte att man glömmer bort landsbygden. Det diskuteras hela tiden och vi vet att vi behöver en levande landsbygd för att växa.
Vad gör ni konkret för landsbygden?
– Ett exempel är att vi på kultur- och fritidsnämndens senaste möte valde att prioritera att bygga och rusta upp lekparker i landsbygden, säger Simon Granberg.
~~~~
~~~~