Räknar man in Piteå kommunföretag AB har Piteå kommun 15 helägda bolag. Totalt handlar det om 33 kommunala bolag som kommunen har fingret i, vilket är väldigt mycket i Sverige. Det kan jämföras med till exempel Boden, som har 22 kommunala bolag. Även kommunalrådet Anders Lundkvist blir lätt förvånad över var Piteå ligger i rankingen i Sverige.
– Jag tänker så här att vi verkar ha många bolag. Det finns många stora kommuner som borde ha mycket mer än oss. Men man ska komma ihåg att det som man mäter är bara antalet bolag. Det vore intressant att titta på omsättningen, för där borde vi inte utmärka oss lika mycket, säger Anders Lundkvist.
Utöver de kommunala uppdragsföretagen ligger Piteå kommuns bolag under Pikab, Piteå kommunföretag AB. Det är ett paraply för de stora vanliga bolagen i kommunen, som bostadsbolag eller renhållningen. I Piteås fall Pitebo AB och Piteå renhållning och vatten. Under Piteå näringsfastigheter, PNF, ligger hela elva bolag. Och det är det som Anders Lundkvist menar är förklaringen till att Piteå kommun sticker ut i statistiken.
– Det är ett val man har gjort. När man förvärvar en fastighet har man ett bolag som bara äger en fastighet. Att man väljer att göra så beror på att det blir enklare och mer fördelaktigt om man vill sälja eller avyttra fastigheten mot för om man säljer en fastighet ur ett bolag, säger Anders Lundkvist.
Finns det inga problem med att göra så?
– Nackdelen är att man får en aning högre administrationskostnad. Det har även blivit så här i vissa fall där vi varit delägare tillsammans med något fastighetsbolag. Så var det till exempel med Norrgasol. När kommunen blev ensam ägare så har man valt att kvarstå som eget bolag och ta den lilla ökningen i kostnad som det innebär för att lättare kunna köpa och sälja. Det är en bra lösning som vi kan stå för, säger Anders Lundkvist.
Men utöver dessa små fastighetsbolag och de stora klassiska kommunala bolagen har Piteå kommun många minoritetsäganden. De styrande partierna i Piteå kommun har fått en del kritik från oppositionspartierna för att kommunen köpt in sig i små poster i olika bolag. Rädslan är att bolagen kan användas för att komma förbi kommunala upphandlingar och liknande. Bland annat skapade beslutet att förvärv aktier i Inera stor debatt under senaste fullmäktigemötet.
– Inera kan vi inte räkna än. Det enda bolaget som vi i dag har som skiljer oss från andra kommuner skulle vara Svenska kommun försäkrings AB som skapades när försäkringsbolagen inte ville försäkra kommuner. Då gick vi samman några kommuner i Sverige och Norge och gjorde ett gemensamt bolag som upphandlar försäkringar och vi har en förhållandevis liten post, säger Anders Lundkvist.