I Rädda Barnens årsrapport om barnfattigdom 2013, med siffror från 2011, är mönstret fortfarande tydligt: bland barn till ensamstående föräldrar och barn med utländsk bakgrund är andelen som lever i ekonomisk utsatthet betydligt högre än för barn med sammanboende föräldrar, eller med föräldrar som är födda i Sverige.
Arjeplog är den kommun i länet som utmärker sig positivt med den största minskningen av ekonomiskt utsatta hushåll med barn.
I 215 av Sveriges 290 kommuner har barnfattigdomen minskat. Sedan Rädda Barnen publicerade den första barnfattigdomsrapporten 2001 har väldigt mycket hänt.
– Vi hoppas att de insatser som regeringen har tagit initiativ till för att minska barnfattigdomen kommer att förändra situationen för många barn till det bättre. Bland annat höjningen av flerbarnstillägget är en viktig satsning, säger Carin Johansson.
Rädda Barnen vill att: alla kommuner ska vidta kraftfulla åtgärder mot barnfattigdom, inga barn ska vräkas från sina hem, alla skolaktiviteter ska vara avgiftsfria, alla kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, alla kommuner ska erbjuda avgiftsfria fritidsaktiviteter