Det har nu gått drygt två veckor sedan ett av Enercons vindkraftverk i Ersträsk rasade efter att det gick in i dubbel rotorhastighet och inte gick att stoppa som det skulle. Problemet orsakade skador i torndelen som till slut gav vika.
Enercons tyska experter bilade upp till Piteå för att utreda olyckan kort efter och Statens haverikommission, SHK, inledde en förstudie för att se om en utredning var nödvändig. Nu har SHK beslutat att inte öppna någon utredning.
– Det var inget som plötsligt hände och fick en konsekvens. Det var en tidigare driftstörning som ledde till att det här vindkraftverket gick ojämnt under en lång tid och att tornkonstruktionen blev utsatt för väldiga krafter, säger Helene Arango Magnusson, utredningsordförande vid SHK.
Hon tycker att Enercon har vidtagit rätt åtgärder och agerat professionellt.
– Man spärrade av och såg till att ingen fanns i närheten. Man förstod också att tornet var skadat. När det till slut föll så hade man vidtagit de säkerhetsåtgärder som behövdes för att ingen skulle komma till skada. Det var till följd av kraftig vind som det till slut föll.
SHK har följt utvecklingen och enligt Helene Arango Magnusson orsakades problemet troligtvis av en programvaruuppdatering.
– Den hade bara gjorts i några enstaka vindkraftverk. Det hade varit skillnad om alla vindkraftverk hade samma problem. Man stoppade också de vindkraftverk som hade genomgått den här uppdateringen, säger hon.
Är det uppgifter från Enercon?
– Ja, i huvudsak.
Länsstyrelsen har tillsynsansvar och kommer att titta på händelsen – men SHK är färdiga.
– Vi känner att det inte finns något ytterligare vi kan göra. Det kommer att lösas snabbare genom en utredning av företaget själva, säger Helene Arango Magnusson.
Efter att ett 185 meter högt vindkraftverk i Lemnhult, Jönköpings län, rasade den 24 december 2015 beslutade Statens haverikommission att inleda en utredning.
Varför utredde ni den olyckan – men inte den i Piteå?
– Skillnaden är att det var ett mer plötsligt förlopp i Lemnhult. Det var mer vad man betraktar som en olycka. Där var det mer oklart vad det berodde på och det tydde på att det fanns ett allvarligt konstruktionsfel och att det skulle kunna finnas i många fler vindkraftverk.
PT har sökt Pamela Lundin, Sverigechef vid Enercon.