Flera veckors kö för att förnya recept: "Gör allt vi kan"

Region Norrbotten vädjar återigen om fortsatt tålamod från patienterna med anledning av införandet av det nya journalsystemet. Samtidigt blir köerna längre för varje dag och vårdpersonalen drunknar i administration.
– Vi gör allt vi kan, det är det enda vi kan göra, säger Petter Tuorda, verksamhetschef på Cederkliniken.

Petter Tuorda, Verksamhetschef på Cederkliniken, berättar att personalen gör allt de kan för att korta köerna, och vädjar om fortsatt tålamod från patienterna.

Petter Tuorda, Verksamhetschef på Cederkliniken, berättar att personalen gör allt de kan för att korta köerna, och vädjar om fortsatt tålamod från patienterna.

Foto: Sofia Myhrman

Piteå2025-01-01 17:30

Nu har det gått en tid sedan det nya journalsystemet infördes i region Norrbotten. Mängder av patientdata ska föras över manuellt från det gamla till det nya systemet, och det som tar mest tid är överflyttandet av medicinlistorna. 

– Problemet är att det är så läkarlåst. Det finns ingen annan som kan göra jobbet och det finns inte fler läkare att anställa. Det gör att det blir enorma köer. Nu ligger väntetiden för att ens få kontakt med oss på en vecka. Väntetiden för att få ett recept förnyat är två till tre veckor. Just nu har vi hundra patienter i kö för att få sina recept förnyade.

I regionens styrdokument anges en snittid på 20 minuter per patient för att flytta över i snitt 7,5 läkemedel. Petter Tuorda gör en uppskattning att ungefär 19 000 patienter i hela Piteå kommun har läkemedel på recept från hälsocentralen. Översätter man det i tid blir det drygt 6 300 läkararbetstimmar som går åt till att bara flytta medicinlistor för dessa patienter.

– Förut kunde en läkare hantera alla våra receptförnyelser på en halv dag, nu är vi två läkare på heltid som ska hantera receptförnyelserna och vi hinner ändå inte med. Vi har stoppat all verksamhet som inte är akut för att mäkta med, ändå kan det bli så att vi får dra i handbromsen och bara förnya recept utan att flytta över hela listan. Så gör jag nu. Jag förnyar bara recept och så lägger jag upp en lista med patienter som ska flyttas över senare. Vi skjuter problemet framför oss. Det skapar risker för patienterna eftersom patientjournalen blir fragmenterad. Vissa recept på läkemedel ligger i gamla systemet och andra i det nya.

Det fanns en robotlösning som innebär att informationen flyttas över automatiskt, men man valde bort den i upphandlingen, eftersom man inte ansåg att det var patientsäkert. Bedömningen var att det skulle leda till många fel och kräva omfattande manuella korrigeringar.

– Regionens egen expertkommitté; läkemedelskommittén, försökte få regionen att inse att de skulle använda robotlösningen, men regionen valde att tacka nej, med motiveringen att det inte är lika säkert som att en människa skulle göra det, men en trött människa är sämre än en robot. Nu kämpar vi, och gör allt vi kan för att hinna med våra patienter men jag kan inte säga när vi kommer vara ikapp. Det finns inga fler händer att stoppa in i det här. Det är oerhört stressande både för oss vårdpersonal och för patienterna.

En annan aspekt av situationen är den etiska stressen som kommer av att arbetet med att möta och vårda patienterna nu trängs undan av administrationen av läkemedelslistorna. En situation som i värsta fall kan resultera i att medarbetarna blir sjukskrivna av stressen av att inte kunna ta hand om sina patienter på det sättet som man är utbildad för att göra.

– Vissa hanterar det med att accepterar att situationen är som den är och andra blir väldigt stressade. Det finns absolut en risk för att vårdpersonal går in i väggen på grund av det här men vi jobbar så klart hårt för att det inte ska bli så.

– Vi har haft två månader av ren akutverksamhet nu och vi sliter för att komma ikapp, men köerna blir bara längre. Det är bra för läsarna att veta om vad som händer och att det delvis ligger utanför vår kontroll. Därför vädjar vi om fortsatt tålamod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!