Flera ungdomar i Piteå har haft självmordstankar

97 ungdomar i Piteå som svarade på enkäten Personligt har haft allvarliga självmordstankar under det senaste året. "Det är allvarligt", säger Anette Christoffersson, processledare vid Piteå kommun.

97 ungdomar i Piteå kommun har haft allvarliga självmordstankar under det senaste året. Det visar enkätundersökningen Personligt. (Arkivbild)

97 ungdomar i Piteå kommun har haft allvarliga självmordstankar under det senaste året. Det visar enkätundersökningen Personligt. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piteå2021-03-25 11:00

Enkätundersökningen Personligt genomförs på uppdrag av kommunfullmäktige i Piteå kommun. Totalt har 1 137 elever i årskurs sju, nio och andra året på gymnasiet deltagit under 2020.

– Sammantaget så mår ungdomarna i Piteå ganska bra. De uppskattar sin egen hälsa som god, tränar regelbundet och många använder varken alkohol, tobak eller andra droger. Men sedan finns det en mindre grupp ungdomar som har det svårt, säger Anette Christoffersson, processledare som ansvarat för att ta fram enkäten.

Totalt är det 97 unga som svarat ja på frågan om de allvarligt funderat på självmord de senaste tolv månaderna. Motsvarande siffra för år 2019 var 115 elever.

– Det är en liten minskning. Men 97 elever är 97 elever, det är allvarligt, säger Anette Christoffersson.

Enkäten visar också att av de 36 elever som utsatts för mobbning har hälften av dem funderat på självmord. 

– Det pågår ett stort arbete i skolan för att minska kränkningar och mobbning. Kränkningarna har minskat, men mobbningen har under flera år legat runt 2–3 procent, cirka 35–40 elever. Vi har svårt att komma under den siffran, säger Anette Christoffersson som konstaterar att antalet motsvarar en hel skolklass.

– Vi vet att kränkningar och mobbning påverkar både ungdomarnas hälsa och skolresultat. 

Undersökningen visar också att knappt 40 procent av ungdomarna som varit deppiga under en längre period berättar om det för någon vuxen. Tjejerna berättar i betydligt högre utsträckning än killarna.

– Det är något vi behöver fundera över, hur vi ska ge killarna verktyg för att våga prata, faktum är att självmordstalen är högre bland män än kvinnor, säger Anette Christoffersson.

Under måndagen fick politikerna i kommunfullmäktige en dragning av enkätundersökningen. Anette Christoffersson ska också informera rektorer, elevhälsa, politikerna i barn- och utbildningsnämnden samt andra aktörer.

– De får sedan jobba vidare med resultaten på olika sätt.

Klart är att Piteå kommun satsar tre miljoner kronor under åren 2021 till 2023 på Hälsofrämjande skola.

– Flera av projekten handlar om att stärka den sociala miljön i skolan, exempelvis om att utbilda pedagoger att motverka kränkningar och mobbning på rasterna, säger Anette Christoffersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!