Flera tusen snabbtester anländer till Norrbotten

Den 9 december kommer den första omgången snabbtester till Norrbotten. Det handlar om 10 000 tester av totalt 50 000 som ska fördelas ut i omgångar över tid.

Snabbtesterna tas via en pinne i som förs upp i näsan. I bästa fall får man svar inom 15 minuter.

Snabbtesterna tas via en pinne i som förs upp i näsan. I bästa fall får man svar inom 15 minuter.

Foto: Johan Nilsson/TT

Piteå2020-12-06 15:00

Många företag runt om i världen har utvecklat snabbtester för covid-19 och på onsdag införs de i Norrbotten. I testerna letar man efter andra delar av viruset än vad man gör i PCR-tester, som vanligtvis används, där man letar efter virusets arvsmassa. Det innebär således snabbare provresultat. 

undefined
Snabbtesterna tas via en pinne i som förs upp i näsan. I bästa fall får man svar inom 15 minuter.

Snabbtesterna utförs via en pinne som förs upp i näsan, och kommer att fungera som ett komplement till PCR. Det skulle till exempel kunna användas vid smittspårning i samband med lokala utbrott, berättar Per Berglund, divisionschef länssjukvård.

undefined
"Snabbtester är bra och exakta när man har höga virusdoser, men annars måste man tänka sig för", säger Per Berglund, divisionschef länssjukvård. (Arkivbild)

– De ersätter inte på något sätt PCR-tester, utan kommer att användas i specifika fall där det anses nödvändigt.

Förberedelser för införandet pågår för fullt. I dagsläget jobbar Region Norrbotten på att ta fram mer exakta rutiner kring när och hur testerna kommer att användas framöver. 

– Det vi vet är att de kommer att användas i akuta fall där man behöver snabba svar. Det finns vissa tankar om att de kan användas på särskilda boenden i framtiden. Vi kommer att veta mer exakt längre fram, säger Per Berglund.

undefined
På onsdag kommer den första omgången av snabbtester till Norrbotten. (Arkivbild)

Problemet med snabbtester är att de inte är lika känsliga och att tidsintervallen när man kan hitta virus är snävare. Därför är det av största vikt att testerna tas efter ett dygn och fram till femte dygnet efter att man insjuknat, förklarar Per Berglund.

– Under den tidsperioden har man som mest virusutsöndring. Det är viktigt att provet tas under den perioden för att få exakta resultat. Tar man dem under rätt tidpunkt är de väldigt exakta.

Vem kommer att utföra testerna?

– Snabbtesterna kommer att utföras av sjukvårdspersonal med särskild utbildning för just den här typen av tester. Det är ingenting man kommer kunna använda sig av på egen hand, säger Berglund och tillägger:

– Resultatet ska dokumenteras i patientens journal. Om svaret är positivt ska patienten informeras och ges förhållningsregler. Smittspårning ska utföras och fallet ska anmälas enligt smittskyddslagen.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten, tror att man främst kommer att ha nytta av snabbtesterna inom äldreomsorgen för brukare och personal, men även på andra ställen.

undefined
"Jag tror att man främst kommer ha nytta av snabbtesterna inom äldreomsorgen", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt. (Arkivbild)

– Förutom boenden tror jag även på sjukhusets akutmottagningar, samt på hälsocentralens luftvägsmottagningar och i vissa specialmiljöer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!