Under tisdagen kom beskedet att Lindbäcks bygg säger upp 80 fabriksarbetare i Piteå samt totalt 20 tjänstemän i Piteå och Mälardalen. På tjänstemannasidan har fler valt att säga upp sig.
– Det är ett tiotal. Annars hade fördelningen sett annorlunda ut mellan kollektiv- och tjänstemannasidan, säger Mikael Brandt, vd på Lindbäcks bygg.
Uppsägningarna gör att man säger upp färre tjänstemän.
Inte fler fabriksarbetare?
– Inte i det här läget. Vi behöver tas ner i bemanning då vi ser att marknaden viker. Vi försöker hitta en nivå nu där vi kan bottna ur, men det är väldigt gungigt. En volatil marknad som ekonomerna säger. Trots att vi har nära till kontraktsskrivningar så pausas förhandlingarna för att beställaren inte får ihop sina affärer, säger Mikael Brandt och fortsätter:
– Jag såg i dag att Swedbank hade gått ut med sin ekonomiska analys där byggindustrin pekas ut som en av de mest problematiska branscherna framöver och jag kan inte annat än att skriva under.
Att inte varsla mer än 100 personer gör också att varseltiden stannar vid fyra månader. Varslar man 101 personer hamnar man i stället på sex månader.
– I vårt fall tittar vi dels på det, men framför allt på vad vi kan förvänta oss under 2023. Det är det som har styrt numerären. Sedan passade det här ihop och då blir det som det blir, säger Mikael Brandt.
Det finns ingen baktanke med att hålla sig under 101 varslade?
– Nej, vi försöker få det här att flyga på egna meriter så att säga. Vi måste komma till en nivå där vi känner att vi har en stabil grund och där är vi inte ännu. Men det här är den bästa bedömningen vi kan göra och vi har sett det från flera olika håll.
Enligt Mikael Brandt drabbade varslet målerisektorn väldigt hårt vilket har inneburit direkta affärskritiska bekymmer. Av den anledningen har man startat ett nytt bolag.
– Vi hade inga målare. Då tog vi en diskussion och föreslog en lösning. Annars hade det varit affärskritiskt väldigt besvärligt för oss.
Är det ett sätt att kringgå LAS?
– Nej, ordet kringgå vill jag inte säga för det här gjordes i gemensam anda med de fackliga företrädarna. Så det är inte att kringgå någonting utan en lösning på den uppkomna situationen.
Målarna får även en mer renodlad tillhörighet, konstaterar Brandt.
– De kommer säkerligen anknytas till måleriförbundet. Det blir en tydligare identitet. Hos oss har alla varit operatörer, men nu blir de målare.
Förhandlingarna på tjänstemannasidan är inte helt färdiga än. Lindbäcks bygg har 45 tjänstemän i Mälardalen och 90 tjänstemän i Piteå. Varslet kommer att beröra tjänstemän på båda orterna.
– Det är personer som jobbar både i Mälardalen och i Piteå. Vi har integrerade projekt och då måste vi hitta en organisationslösning som passar, säger Mikael Brandt.