Polisen i Piteå satsar på att utöka bevakningen av allmänna platser genom fler bevakningskameror som ska vara till hjälp vid brottsutredningar. Var kamerorna är placerade och hur många de är vill inte polisen gå ut med, men det handlar om brottsutsatta platser och där människor rör sig som mest under dygnet.
– Vi har nu satt upp kameror på utsatta och brottsbelastade områden i Piteå. Jag vill inte säga var de är uppsatta och hur många det är, men det är färre än tio stycken, säger Bo Hedlund, kommunpolis.
Några av kamerorna monterades i samband med Piteå dansar och ler och ytterligare några i augusti.
– Vi skulle vilja ha fler där det går som mest folk i stan, där flödet av människor är som störst, säger han.
Han berättar att polisen hittills haft nytta av bevakningskamera vid minst en brottsutredning.
– Om det skrivs en anmälan vet vi adressen och kan titta i ett datasystem och se var vi har kamerorna och om de i så fall kan vara till hjälp.
Tack vare kamerorna behöver inte polisen vara på plats för att se vad som händer. De kan kontrollera skeenden via en app i mobilen.
– Alla personer kanske man inte kan identifiera när man ser vad som filmas, men man kan se vad som händer. Förundersökningsledare kan sedan begära ut filmsekvenser. Rättssäkerheten höjs då man både kan utesluta saker och stärka brottsmisstankar, säger Bo Hedlund.
Pontus Öberg, ägare av Kalles krog, är medveten om att en kamera kommit upp ovanför entrén till krogen.
– Polisen har satt upp kameror lite överallt. Jag har inga synpunkter egentligen, men det är väl jättebra om man kan klara upp brott här efter Sundsgatan. Jag pratade med våra vakter, de tycker också att det är bra. Jag har sett att det även monterats kameror utanför O'Learys och på torget, säger Pontus Öberg, ägare av Kalles krog.
Har det varit mycket stök kring Kalles?
– Nej, det har nog ingenting med Kalles att göra. Det är ju en korsning här med övergångsställe där de bara cyklar rätt över vägen.
Projektet med kamerabevakning pågår i hela Region nord och på sikt hoppas Piteåpolisen få kameror på övriga orter i Pite älvdal.
Det är IMY (Integritetsskyddsmyndigheten) som bestämmer om kameratillstånd ska beviljas på gator och torg, men polisen kan i viss utsträckning göra en egen bedömning.