Flera jätteföretag intresserade av Haraholmen

Ett tiotal stora företag har varit intresserade av att etablera sig på Haraholmens industriområde. "Vi pratar från 100–200 jobb upp till 1 000–1 500 jobb", säger näringslivschefen Nicklas Larsson.

Det finns många lediga tomter på industriområdet på Haraholmen. Det finns även ett stort antal intressenter som kommunen jobbar med. Många är kopplade till Northvolt.

Det finns många lediga tomter på industriområdet på Haraholmen. Det finns även ett stort antal intressenter som kommunen jobbar med. Många är kopplade till Northvolt.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-01-22 19:00

I oktober i fjol gick kommunalrådet Anders Lundkvist (S) ut och bekräftade att Piteå kommun för en dialog med ett företag som har intresse för en industritomt på Haraholmen. Etableringen skulle innebära 200 jobb, enligt Lundkvist. När PT konfronterade honom med uppgifter om ett kinesiskt företag kopplat till Northvolt ville han varken bekräfta eller dementera.

Piteå kommuns näringslivschef Nicklas Larsson vill inte heller kommentera Kina-uppgifterna. Han säger dock att kommunen hade ett tiotal större förfrågningar under 2020.

– Vi pratar många jobb. Alltså från 100 upp till 1 000–1 500 jobb. En stor del av de förfrågningarna som vi har svarat på och varit med en bit på är kopplade till olika typer av komponenter till batteritillverkning. Leverantörer till Northvolt. Det är en spännande spill over-effekt.

Är det utländska bolag?

– De större som vi har pratat med är en mix där majoriteten är internationella.

undefined
Nicklas Larsson, näringslivschef på Piteå kommun, hoppas ha mer att säga om Haraholmen om ett par veckor. (Arkivbild)

Det finns sju pågående dialoger med stora företag. Dialogen med företaget som PT har berättat om tidigare är längst gången.

– Vi hoppas att vi få lite mer slutgiltiga besked om var det ärendet landar de närmaste veckorna. Samtal och dialoger pågår fortfarande, säger Nicklas Larsson.

Man har även avslutat dialogen med fem större aktörer. Renewcell var nära att hamna i Piteå – men det blev Sundsvall i stället. Företagets affärsidé är att återvinna gamla kläder. Genom en kemisk process görs en massa som sedan säljs till klädindustrin och blir nya kläder.

– Vi jobbade ganska länge med dem och vi tyckte att det var spännande. Det krävde ganska omfattande investeringar, bland annat kring sådant som rör Pireva och Pite energi, så det blev en strukturell utmaning. De hittade en bättre lösning i Sundsvall och det var ömsesidigt från vår sida. Vi kunde inte möta upp behoven, säger Nicklas Larsson.

I övrigt är de flesta större etableringarna kopplade till batteribranschen. Coronapandemin har dock satt käppar i hjulen och bromsat upp arbetet.

– Vi har inte haft ett enda besök av någon delegation sedan i mars. Alla resor och möten vi har planerat har blivit digitala eller uppskjutna. Det är väl det här företaget som vi jobbar mest med nu som är det skarpaste läget, säger Nicklas Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!