Flera förskolor avvecklas

Skogsbackens förskola på Norra Pitholm har så dålig luft att kommunen nu har beslutat att successivt minska antalet barn för att sedan stänga när Strömnäsbackens förskola öppnar.

Flera förskolor i Piteå ska avvecklas på sikt. (Arkivbild)

Flera förskolor i Piteå ska avvecklas på sikt. (Arkivbild)

Foto: Björn Lindgren/TT

PITEÅ2019-02-07 14:19

På Skogsbackens förskola med 40 barn har personal och föräldrar signalerat om problem med inomhusmiljön under flera år. Ett antal förskolebarn har fått problem med hudutslag, eksem och några blöder även näsblod ofta. Även personal upplever hälsoproblem i lokalerna, främst problem med ögonen men även eksem och hudutslag. Både personal och barn har mindre besvär under ledigheter. Det saknas även personalutrymmen som personalrum, arbetsrum och duschmöjligheter. Ljudmiljön upplevs som besvärande.

Anticimex har genomfört två utredningar med anledning av problemen och har bland annat hittat en rötskyddsbehandlad syll med avvikande lukt. Tydlig kemisk lukt finns under mattorna i vissa rum och troligen beror detta på att mattan är lagd för tidigt på nygjuten betong. Dessutom konstaterar Anticimex att en större ombyggnad av ventilationen behövs.

– Det stora problemet man pekar på från Anticimex var ventilationen och just därför ska vi minska antalet barn, säger Stefan Bengtsson, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen.

Eftersom byggnaden är 35 år, med för låg takhöjd, och har stora renoveringsbehov är det inte aktuellt att bygga om den. Planen blir därför att långsiktigt avveckla Skogsbacken och flytta verksamheten till den nya förskolan på Strömnäsbacken som förväntas stå klar vid årsskiftet 2020/2021.

– Vi kommer inte att göra så mycket åtgärder på Skogsbacken utan åtgärden blir att försöka minska antalet barn, sedan följer vi naturligtvis vad som händer där under resans gång. Om det fungerar, säger Stefan Bengtsson.

Är det hållbart att ha barn i lokalerna som det ser ut nu?

– Jo, det är den bedömningen vi har gjort tillsammans med föräldrarna och personalen.

Skogsbacken är inte den enda förskola i Piteå kommun som har problem med inomhusmiljön. Enligt Stefan Bengtsson finns det en varierande skala av lokalproblem.

– Och så ser det nog ut i varenda kommun. Vi jobbar och försöker att komma till rätta med de här problemen och så fort det blir någonting så tar vi det på allvar. Oftast hittar vi något som stör.

Förutom Skogsbackens kommer förskolorna Cypressen och Munkberga att avvecklas och flytta in i nya Strömnäsbacken. Totalt byggs tio nya avdelningar vid det nya villaområdet. Ett nettotillskott på tre avdelningar i Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!