"Flera fördelar med längre timmerbilar"

Den är 30 meter lång, har en bruttovikt på 90 ton och kan lasta 50 procent mer än ett en vanlig timmerbil. Det handlar om en extralång timmerbil som sedan ett och ett halvt år tillbaka testkörs mellan Överkalix och Munksund - så här långt med positiva effekter.

Thomas Hedlund, SCA, och Moderaternas talesman i infrastrukturfrågor, Jan-Evert Rådhström, inspekterar den långa timmerbilen som ger en rad positiva effekter.

Thomas Hedlund, SCA, och Moderaternas talesman i infrastrukturfrågor, Jan-Evert Rådhström, inspekterar den långa timmerbilen som ger en rad positiva effekter.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2010-08-25 06:00
Projektet ETT - En trave till - ska pågå i totalt tre år och innebär att en ny, jättelång timmerbil testkörs mellan en terminal i Överkalix och SCA Munksunds sågverk - en sträcka på 17 mil
enkel väg.
ETT-fordonet är sex meter längre än en vanlig timmerbil och kan alltså transportera "en trave till" eller en "tredjedel" mer virke än en vanlig timmerbil. Slitaget på vägarna minskar också eftersom fordonet har fler axlar och därmed fördelar lasten bättre.
- Det känns jättepositivt så här långt, vi har inte stött på några problem, säger Thomas Hedlund, transportchef för SCA Skog som är värd för projektet där också bland annat Skogforsk och Trafikverket ingår.
Så här långt visar utvärderingar att den långa timmerbilen både sänker kostnaderna, minskar koldioxidutsläppen och ökar trafiksäkerhet.
Men samtidigt konstateras också att omkörningssträckan blir längre, ger inte det en ökad olycksrisk?
- Jag upplever nog att bilisterna tänker sig för en gång extra då de ser skylten med "lång last" därbak, det blir inte lika många vansinnesomkörningar som i vanliga fall, säger Torbjörn Pettersson, chaufför.
Thomas Hedlund berättar att en person suttit med i lastbilshytten och noterat 500 registreringsnummer på bilarna som kört om och sedan ringt upp bilisterna för att höra deras åsikter.
- De upplevde väldigt liten skillnad, säger han och menar även att trafiksäkerheten ökar sammantaget då antalet tunga fordon i trafiken minskar.
Jan-Evert Rådhström, Moderaternas talesperson i infrastruktur och transportfrågor, gjorde under gårdagen ett besök på SCA för att ta del av projektet.
Komplement
Rådhström vill gärna se att projektet utökas och ser det som ett komplement till järnvägen och en eventuell framtida Norrbottniabana.
- 90 procent av godset med lastbil i dag transporteras under 30 mil, det är inte heller alltid man kan nyttja järnvägen, säger han.
Thomas Hedlund menar att SCA redan i dag fraktar "allt som går" på järnväg, hur mycket mer man skulle kunna dra nytta av Norrbottniabanan är dock svårt att säga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om