I november förra året gick Region Norrbottens styrande politiker ut och lovade en särskild ersättning till alla anställda som jobbat med covidvård.
Men många fick en lägre ersättning trots att de jobbat i den direkta covidvården, många blev också utan ersättning. Något som väckte ilska bland vårdsanställda på Piteå sjukhus.
Nu backar politikerna och på senaste regionstyrelsemötet beslutades det att utöka de grupper som omfattas av den särskilda ersättningen.
Den högre ersättningen ska nu även komma personal inom akutmottagningar och ambulanssjukvård till del. Detta då de anställda har arbetat med de svårast sjuka covidpatienterna i sådan utsträckning att dessa enheter bedöms vara covidenheter.
– Nu tillför vi ytterligare sex miljoner kronor, på det här viset vill vi verkligen rikta ett tack till personalen och visa vår uppskattning, säger Kenneth Backgård (SJVP), regionråd.
Ersättningen utbetalas i mars 2021. Anställda inom akutvården och ambulansen som uppfyller kriterierna kan ni komma att omfattas av ersättning på totalt 13 000 kronor, istället för 3 000 kronor i det tidigare beslutet.
Tidigare låg kostnaden på totalt 17 miljoner kronor för regionen, total kostnad blir nu 23 miljoner kronor.
Men alla vårdanställda får inte ta del av pengarna. Sedan coronaavdelningen öppnade på Piteå sjukhus har bland annat även personalen på de vanliga vårdavdelningarna slitit hårt med många nya arbetsuppgifter, men personalen där blir utan covidpengar.
Oppositionen genom Glenn Berggård (V), yrkade på att alla anställda skulle få 1 500 kronor. En kostnad på totalt nio miljoner kronor. Anders Öberg (S) och Johannes Sundelin (S) stöttade tilläggsförslaget som dock röstades ner av den styrande majoriteten med Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet.
– Nej,det kändes inte rättvist mot dem som slitit och jobbat i den direkta covidvården, att de skulle få så låg ersättning, säger Kenneth Backgård som var förberedd på att covidersättningarna skulle väcka mycket känslor bland personalen.
– Vi har försökt att täcka in 99,9 procent, men alla kan inte vara nöjda, säger Backgård som menar att det också utöver det beslutet som nu tagits, finns utrymme för att göra lokala justeringar inom verksamheten.
– Förhoppningsvis ska inte lika många personer hamna mellan stolarna.