Andelen borgerliga begravningar i Sverige har ökat stadigt över tid. När begravningsbyrån Fonus började mätningarna 2001 genomfördes 4,3 procent av begravningarna borgerligt. 2015 var motsvarande siffra 12,8 procent.
– Borgerliga begravningar ökar eftersom folk går ur Svenska kyrkan i större utsträckning nu, säger Tomas Lundberg, kontorschef på Fonus i Piteå.
Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF, märker också av trenden. 2007 var 7,5 procent av begravningarna inom SBF borgerliga. 2015 låg siffran på 10,3 procent. I Norrbotten och Västerbotten har siffran ökat ännu mer, från 5,7 procent till 10,6 procent.
– Vi har märkt av en ökning under tio års tid och de sista åren har det tagit fart, säger Kenneth Texwall, begravningsentreprenör på Piteå begravningsbyrå.
Däremot konstaterar han att de kyrkliga ceremonierna fortfarande dominerar.
– Vi kommer nog inte se den stora boomen än. Det är en långsam förändring och ingen lavin, säger Texwall.
För avlidna personer som inte är medlemmar i Svenska kyrkan är borgerliga begravningar det enda alternativet.
– Men jag tror inte att den här trenden enbart beror på kyrkans medlemstapp. Vi blir mer individualistiska i dag och det finns också medlemmar i kyrkan som väljer den borgerliga för att få större frihet att utforma begravningsakten. Även om kyrkan är mer tillåtande nu än tidigare så är ceremonin kantad av en styrd ordning med en kyrklig prägel som inte går att välja bort.