Fler utemiljöer kan få rökförbud

Rökarna för en allt mer undanskymd tillvaro. De har körts ut från arbetsplatser och restauranger och rökrummens tid är förbi. Samtidigt har Folkhälsoinstitutet fått i uppdrag att utreda ytterligare restriktioner mot rökning utomhus.

I dag den 31 maj är tobaksfria dagen. Den dag då rökningens skadliga effekter uppmärksammas särskilt. 23-åriga Emelie Lindgren från Piteå röker sedan många år och trivs med det. Trots alla skadliga effekter som rökning medför har hon inga planer på att sluta.

I dag den 31 maj är tobaksfria dagen. Den dag då rökningens skadliga effekter uppmärksammas särskilt. 23-åriga Emelie Lindgren från Piteå röker sedan många år och trivs med det. Trots alla skadliga effekter som rökning medför har hon inga planer på att sluta.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2011-05-31 06:00

WHO beskriver rökningen som en global epidemi och har därför utsett i dag, den 31 maj, till Tobaksfria dagen, då tobakens skadeverkningar uppmärksammas särskilt.

Överallt pågår kampanjer mot rökning och Folkhälsoinstitutet lyfter fram rökningen som världens största orsak till sjukdom och förtida död.

Nu har institutet fått i uppdrag av barn- och äldreminister Maria Larsson att hitta fler utemiljöer som kan göras rökfria.

Förbud på lekplatser
- Jag tycker det är viktigt att barn inte exponeras för rök. Lekplatser är ett exempel där rökförbud skulle vara bra. Ett annat ställe är tågperronger som ofta är smala och med mycket folk och där det är svårt att komma undan röken, skriver hon på regeringens hemsida.

Karin Molander Gregory på Folkhälsoinstitutet säger att senast som tobakslagen som gäller offentliga miljöer uppdaterades var 2005.

Då beslutades att rökning inte fick förekomma i restauranger om det inte var i särskilt avsedda rökrum.

Rökarna hänvisades då till uteserveringarna. Nu är uteserveringarna en av de bitar som ska ses över.

Rökkänsliga utestängs
- Man har upptäckt att vissa människor som bor i lägenheter ovanför uteserveringar fått problem med röken. Det har också visat sig att personer som är känsliga mot rök och, eller allergiska inte längre kan vistas på uteserveringarna, säger hon.

23-åriga Emelie Lindgren från Piteå började röka när hon var 11 år.

Under de 12 år hon rökt har hon aldrig försökt sluta.

- Nej, jag röker och jag trivs med det. Min mamma och morfar försöker få mig att sluta plus några av kompisarna men jag känner inte att jag vill göra det, säger hon.

Vill inte bli för bekväm
Emelie tycker att det känns mindre och mindre accepterat att röka och är kritisk till ett
framtida förbud mot att röka på uteserveringar.

- Jag tycker att utomhus borde man få röka fritt.

Hemma röker Emelie ut genom lägenhetsfönstret eller så går hon ut på gården. Hon undviker att röka inomhus.

- Jag försöker göra det lite svårt för mig. Om jag börjar röka inne blir jag för bekväm och röker mer och då blir det så dyrt.

FAKTA Svensk tobakspolitik/tobakslagen

1977 Obligatoriska varningstexter och innehållsdeklarationer införs på tobaksförpackningar

1993 Första juli införs tobakslagen

1997 En 18-årsgräns gäller vid inköp av tobak.

2002 Från den 1 januari 2003 måste alla serveringsställen, inte bara de med 50 sittplatser eller fler, ha ett eller flera områden där rökning är förbjuden.

2005 Tobakslagen skärps. I juni införs rökförbud på alla serveringar, med undantag för uteserveringar. (Möjlighet för särskilda rökrum finns) Lagändringen innebär bland annat skärpta regler för marknadsföring av tobak och bättre kontroll av att minderåriga inte köper tobaksvaror.

Källa: Tobaksfakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om