Fler unga kvinnor bakom skranket

Nämndemannakårens sammansättning ska vara en spegling av hur samhället ser ut. Så är det inte. Bara 16 procent är under 45 år. Men i Piteå har flera unga kvinnor tagit plats bakom skranket. De två yngsta är bara 23 år gamla.

Intresset för samhällsfrågor förde Stina Hertov till tingssalen. "Jag har alltid tyckt att brott och straff är intressant", säger hon.

Intresset för samhällsfrågor förde Stina Hertov till tingssalen. "Jag har alltid tyckt att brott och straff är intressant", säger hon.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2011-10-20 06:00

Det är Domstolsverket som konstaterar att sammansättningen är skev. "Sveriges domstolar behöver fler yngre nämndemän för att spegla samhället i stort. För närvarande är bara 16 procent av nämndemännen under 45 år", skriver verket i en skrift där man försöker värva nya - och helst då fler yngre - nämndemän.

Ändå har spridningen i ålder, könsfördelningen och andelen utlandsfödda blivit bättre på senare år.

Unga kvinnor
Piteå har tio nämndemannagrupper med tre personer i varje. 16 är kvinnor, 13 är män och en plats vakant. Relativt jämn könsfördelning, med andra ord. När det gäller nämndemän med utländsk härstamning ser det sämre ut, såvitt kunnat utredas finns det bara en enda.

Många är äldre, ungefär hälften är 60 år eller äldre och ungefär var tredje är medelålders, mellan 40 och 60.

Piteå har dock fler unga nämndemän än riket i helhet, drygt 20 procent är under 45, ja faktiskt till och med under 40 år.

Och det är de unga kvinnorna som valt att ta plats bakom skranket. Fyra av sex unga nämndemän är kvinnor.

Anna Lindgren, 23 år och från Piteå, är en av dem. Hon har suttit som nämndeman för socialdemokraterna i drygt ett år, sedan valet i september 2010.

"Intressant"
- Jag tycker det är jätteintressant! Jag har tidigare erfarenhet av politiskt arbete i olika nämnder, men när jag blev tillfrågad om att bli nämndeman kändes det mer rätt, det är verkligen viktigt och jag kommer absolut att fortsätta, säger hon och poängterar att hon redan lärt sig mycket och utvecklats som människa.

Partikollegorna Sarah Jonsson, 23, och Nina Houtari, 32, tillhör också "under-40-gänget" där nu ytterligare en ung kvinna tagit plats. Moderata representanten Stina Hertov, 28 år, svor eden så sent som i torsdags i förra veckan då hon gjorde sin allra första dag som nämndeman. Hennes intresse för samhällsfrågor styrde henne till tingssalen.

- Jag har alltid tyckt att brott och straff är intressant, så när mamma (Gunilla Wallstén, red:s anm.) frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp som nämndeman så kände jag att - visst, jättegärna, säger hon.

Svor eden
Moderaterna hade en vakant plats att fylla, Stina Hertov anmälde sitt intresse, nominerades av partiet och valdes in vid senaste kommunfullmäktige-sammanträdet.

Att uttala sig om uppdraget efter en enda förhandling låter sig förstås inte göras, men att svära nämndemanna-eden var en upplevelse.

- Man får ju lova att bara låta det som sägs och händer i rätten påverka sitt ställningstagande, att inte göra skillnad beroende på kön, ålder, rik eller fattig, kändis och så vidare, säger hon.

Och både Stina Hertov och Anna Lindgren tycker att de gör en viktig insats, och tror att de kan bidra till rättvisa domslut - delvis kanske på grund av sin ålder.

Ny infallsvinkel
- Jag har inte råkat ut för att det varit någon konflikt, att rätten varit oense, men nog tror jag att jag har lättare att förstå de yngre ... både offer och gärningsmän, säger Anna Lindgren.

På så sätt kan hon (och de andra unga) kanske bidra med en ny infallsvinkel om och när domslutet ska diskuteras.

Dock är det ju också värt att notera, att ålder definitivt inte är någon nackdel, konstaterar hon. "Gammal är äldst", som man säger - och har förstås större livserfarenhet. Men det stora juridiska kunnandet, ja det besitter förstås rättens ordförande, domaren.

FAKTA Nämndemän

I Sverige finns cirka 8 900 nämndemän, som dömer i tingsrätt, hovrätt, förvaltningsrätt och kammarrätt.

I tings- och förvaltningsrätt finns tre nämndemän och en yrkesdomare, i hov- och kammarrätt två nämndemän och tre yrkesdomare.

Nämndemän är politiskt tillsatta. Antalet mandat avgör hur många platser varje parti får nominera namn till.

Nämndemännen väljs sedan av kommun- respektive landstingsfullmäktige. Mandattiden är fyra år, synkroniserat med de allmänna valen.

Uppgiften är att tillsammans med domaren tillämpa rättsreglerna och avgöra skuldfrågan samt påföljden. Nämndemännens röster är lika mycket värda som domarnas.

För att kunna bli nämndeman måste man vara svensk medborgare, myndig och folkbokförd i området.

Vissa yrkesgrupper - exempelvis polis, åklagare och advokat - kan inte väljas på grund av risken för intressekonflikt.

En nämndeman måste vara helt opartisk. Finns risk för jäv i ett mål, byts personen ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om