Fler unga börjar dricka alkohol under vårkanten

Våren är här. Soltimmarna blir fler och med det kommer varmare kvällar och utevistelse. Men det medför också alkoholdrickande. "Det är fler unga som kommer debutera. Då krävs det ett större föräldraansvar", säger Frida Liljedahl, fältare i Piteå.

Fältarna i Piteå har ett tätt samarbete med polisen.

Fältarna i Piteå har ett tätt samarbete med polisen.

Foto: Johanna Sandgren

Piteå2022-04-28 21:30

Det är svårt att säga hur mycket alkohol som dricks av minderåriga i Piteå men fältarna uppger att de ser det ofta under kvällar och helger i stan.

– Ungdomarna har vansinnigt lätt att få tag i alkohol. De har inga svårigheter att ordna det via kompisar och storasyskon eller så tar de från föräldrarna. Några har sagt till oss att alkohol är det lättaste att fixa, säger Carlos Pereyra som är en av tre fältare i Piteå.

undefined
Fältarna Frida Liljedahl och Carlos Pereyra uttrycker vikten av att föräldrarna tar ansvar för sina barn.

Det har också hänt att föräldrar sagt till fältarna att de köpt ut alkohol till sina barn för att de tjatat för mycket. Argumenten har då varit att "det blir bättre för då vet jag vad de dricker".

– Men ungdomen fortsätter ju dricka även efter att det tagit slut. Föräldern kanske tycker att det räcker med två cider men det är bara början, säger Pereyra och råder hellre till att vara "en jobbig förälder".

– De flesta som vi har att göra med är 13 till 17 år gamla. Vi har märkt att när vi träffar ungdomar som är berusade så är det oftast tjejerna som är mer berusade än killarna. Det oroar oss då de är mer utsatta och kan råka illa ut, säger han.

Både fältarna och polisen understryker vikten av att som förälder ha koll på sina barn och vilken miljö de befinner sig i.

– Ställ frågan om det är lämpligt att mitt barn, som går i sexan eller sjuan, ska vara på stan sent på kvällen. Kom överens med barnens kompisars föräldrar om vad som är en passande tid för barnen att komma hem, säger Ann Malmborg som är områdespolis i Pite älvdal.

undefined
"Kom överens med barnens kompisars föräldrar om vad som är en passande tid för barnen att komma hem", säger Ann Malmborg, områdespolis i Pite älvdal.

Om man inte kommit överens med andra föräldrar riskerar man att hamna i diskussionen om att "alla andra får ju".

– Då kanske man ger med sig fast man egentligen inte tycker det känns riktigt bra, säger Malmborg.

Hon tillägger att som förälder är det ett bra tänk att vara nyfiken, ha kontroll och vara närvarande.

Frida Liljedahl berättar att fältarna en vanlig kväll är beroende av att få in tips från allmänheten om var det sker fester eller folksamlingar men det finns också så kallade riskkvällar.

– Då vet vi att det kommer vara många ungdomar ute och vi har ändå hyfsad koll på var de är, säger hon.

– Vid såna tillfällen – som cruising och examen – då är det många som testar alkohol för första gången och det är inte ovanligt att det är högstadieelever, säger Ann Malmborg.

undefined
För ungefär två veckor sedan fick fältarna i Piteå en ny bil med fyrhjulsdrift. "Då vi kan ta oss runt här i Sibirien. Den gamla vi hade var ju en gokart", säger Carlos Pereyra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!