Under våren 2020 fick alla poliser möjlighet att skriva ordningsböter digitalt. Det kallas obot och kan göras via mobiltelefonen.
Erling Andersson jobbar med trafikfrågor inom Polismyndigheten, enligt honom har införandet av digital obot gjort att polisen kan jobba mer effektivt.
– Det här med digital obot har gjort en stor skillnad. Tidigare när polisen gjorde trafikkontroller var man tvungen att ha med sig en speciell katalog och ett block, och det var lite omständligt. Nu kan polisen utfärda böter via sin tjänstetelefon, det är snabbt, enkelt och framförallt modernt, säger Erling Andersson.
Visionen för polisens trafiksäkerhetsarbete är att ingen ska dö eller skadas i trafiken, därför är det viktigt att kontrollera att allmänheten följer de hastighetsbegränsningar som finns.
Om man jämför första halvåret under 2019 med samma period 2020 så har antalet personer som bötfällts vid manuell övervakning för att ha kört för fort ökat med 41 procent.
I början av 2018 infördes en ny trafikförordning som gör det olagligt att hålla i sin mobiltelefon samtidigt som man kör, eftersom det kan påverka körningen på ett trafikfarligt sätt. Detta är ett område där polisen har lyckats kontrollera fler förare än tidigare.
Om man jämför första halvåret under 2019 med 2020 så har antalet personer som bötfällts för ”rattsurfning” ökat med 48 procent.