Gerd Öhman var en som hamnade i kläm (se separat artikel). Ingen tog helhetsansvaret för hennes hälsa efter höftoperationen. En orsak kan vara att det var midsommar och semestertider med större ruljans på läkarna.
– Jag utgår från att det finns rutiner även vid akuta operationer för hur patienten ska hanteras efteråt, säger Mats Brännström.
Människor med flera diagnoser hamnar lättare i kläm i dagens sjukvård.
– Det är ett känt och generellt bekymmer att det är svårt att organisera vården så att människor med sammansatt problematik får rätt hjälp.
Svaghet
En anledning till detta, enligt Brännström, är utvecklingen mot fler och fler specialistenheter vilket gör att det blir svårare att hålla ihop vården även om det finns rutiner som ska motverka detta.
– System finns men i praktiken fungerar det inte som vi önskar. Det är en av de största svagheterna i vårt sjukhussystem. Människor vill träffa specialister och det här är baksidan av detta.
Vad görs åt detta?
– När det gäller cancersjukvården har vi kommit längre. Där finns en koordinationssköterska som fungerar sammanhållande.
Frågeställningen är stor och hur landstinget ska säkerställa att människor med flera diagnoser får en läkare med helhetsansvar är inte enkel att svara på.
– Tanken är att primärvårdsläkaren ska vara sammanhållande, men vi vet att en del patienter hinner till flera specialistavdelningar på sjukhus innan de kommer tillbaka till primärvården.
Problemet är att inom primärvården finns mycket stafettläkare vilket gör att den sammanhängande vården blir lidande.
– Det blir sämre kontinuitet och vi vill så klart komma tillrätta med det.
Dålig information
För ett antal år sedan togs systemet med patientansvarig läkare bort i hela landet.
– Jag förstår inte varför, det fungerade bra.
Istället är det upp till varje landsting att utse en ansvarig läkare om det behövs. Patienter kan även begära detta.
En del landsting har ett system som gör att det per automatik upprättas en patientansvarig läkare om man har att göra med en multisjuk patient.
Inte i länet, hur ska människor veta detta?
– Vi måste bli bättre på att informera om detta. Vi genomförde en omfattande kampanj inom organisationen då förändringen kom, men den har inte fått det genomslag som vi önskat.