Den 7 januari berättade PT om Emma Jarblad och Fredrik Persson i Älvsbyn och deras gissel med råttor i sitt hus i Altunaområdet. Vid ett tillfälle fångades en 35 centimeter lång råtta efter att paret kontaktat Anticimex som lyckades fånga den ovälkomna husockupanten.
Den råttan är inte den enda Anticimex lyckats fånga och förpassa till råtthimlen.
Kenneth Nordström, platschef för det skadedjurbekämpande företaget i Öjebyn, säger att under en period förra året ökade antalet fångade gnagare med 100 procent.
Under perioden första september till sista december förra året fick Anticimex tag i 22 möss och 31 råttor. Under samma period 2017 infångades fem möss och 15 råttor.
– Detta är alltså antalet fall. Vi har varit ute och sanerat betydligt fler gånger, säger Jan Karlsson vid Anticimex.
Företaget arbetar både med förebyggande och direkta åtgärder med företag som en stor kundgrupp.
Kenneth Nordström och Anders Schleiss, gruppchef för företagstjänster, säger att brunråttorär bra överlevare och som förökar sig snabbt.. Och trots att samhället fått bättre sophantering med mycket återvinning ökar råttstammen. De söker sig till områden där de vet att det finns mat och under vintern letar de sig gärna in i varma hus. Platschefen säger att en bov i dramat är de fågelbord folk sätter ut för att hjälpa småfåglar under bistra vinterdagar.
– Ta bort fågelborden. De lockar till sig skadedjuren, säger Kenneth Nordström.
Det finns flera orsaker till att råttstammen ökar. En är klimatförändringen med varmare vintrar som gynnar gnagarna. En annan är det förbud som införts mot vissa råttgifter och som begränsat Anticimex möjligheter att bedriva en effektiv råttbekämpning.
- Istället jobbar vi med digitala fällsystem som är både hållbara och kemfria. Vi kan fortfarande använda en del bekämpningsmedel som inte är förbjudna. Men vi har inte kommit ifatt problemet med råttorna och vi vet inte heller riktigt var de kommer ifrån, säger Nordström.
Han och Andreas Schleiss vet att råttor trivs i avloppssystem. I södra Sverige är det vanligt att kommuner sätter ut fällor i avloppsnätet. Hur det ser ut med råttproblemen i Piteås avloppssystem vet inte Anticimex.
- Men hela marknaden, som kommunen, fastighetsbolag, företag och skadedjursbolag behöver jobba tillsammans med råttproblematiken, säger Nordström och fortsätter:
Kommunägda Pireva har ansvar för Piteås vatten- och avloppsnät:
– Vi har inte så gigantiska kulvertar för avlopp och vi har aldrig varit med om att vi haft råttor i ledningsnätet, säger Pireva avdelningschef Fredrik Bellander.