Fler poliser - men inte dygnet runt överallt
Cirka 50 nya polistjänster till Norrbotten när regeringens extra anslag fördelas. Men dygnet runt-bemanning i länets alla kommuner är det trots detta inte tal om.
Högre anslag från regeringen ger fler poliser. Något som glädjer rikspolischefen Bengt Svensson. Norrbotten får cirka 50 nya poliser. Däremot utesluter rikspolischefen att polisen kan ha dygnet runt-bemanning i alla kommuner.
Foto: maria johansson
- Det är ett rejält nettotillskott till Norrbotten och även om vi inte kan ha poliser på plats dygnet runt i alla småorter så ska vi kunna erbjuda en rimlig tillgänglighet.
Men Norrbottens ringa befolkning till trots, avstånden är ofta långa?
- Det kan naturligtvis vara problematiskt. Bristen på back up är ett annat problem. Det är en utmaning för polisen att lösa, säger Bengt Svensson.
Svensson är knappast obekant med de speciella förhållanden som råder i Norrbotten och annan glesbygd. Han har tidigare arbetat i Gällivare.
Många unga poliser
En annan utmaning för svensk polis är den kraftiga föryngring som kåren är inne i. Om ett par år kommer 30 procent av poliserna att ha mindre än fem års yrkeserfarenhet.
- Här måste varje polismyndighet hitta en bra mix av unga nya poliser och äldre poliser som kan luta sig mot många års erfarenhet.
Polisen är i dag uppdelad i 21 polismyndigheter i Sverige, men från politiskt håll kommer signaler om en annan organisation. Om en central polismyndighet för hela landet.
- Politikerna bestämmer hur polisen ska vara organiserad och jag tror också att man måste se över det, säger Bengt Svensson diplomatiskt och tillägger:
- För polisen är det viktigast att utveckla metoder och verksamheten. För allmänheten är trots allt det lokala polisarbetet avgörande.
Allmänhetens förtroende
Bengt Svensson anser att den i särklass viktigaste frågan för polisen är att bibehålla ett högt förtroende hos allmänheten. Samtidigt finns det kritik mot att så kallade vardagsbrott ofta har polisiär låg prioritet.
- Vi kan givetvis inte klara upp allt. Inte heller åka på alla brott. Men vid integritetskränkande brott, exempelvis inbrott i bostaden, bör det göras ordentliga platsundersökningar. Det är brott som ska tas på allvar, säger Bengt Svensson.
Samtidigt sprider sig så kallad organiserad brottslighet och även i Norrbotten finns gäng som klassas som kriminella. Hur kan polisen bekämpa den utvecklingen?
- Varje polismyndighet har ett ansvar, men vi har också centrala resurser på flera håll i landet att sätta in. Dessutom samarbetar polisen med andra myndigheter, exempelvis skattemyndigheten och försäkringskassan. Det har visat sig vara effektivt.
Till sist, har svenska deckarförfattare någon trovärdighet?
- Haha, det är ju mycket action, men i enskildheter finns det en del trovärdighet. Det jag tycker är trist är ifrågasättandet av polisen och den brutalitet som målas upp. Som den där Gunwald Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!