Behandlingen för våldsamma män på ickevåldsmottagningen har blivit allt populärare. Vissa dagar är fullbokade med individuella behandlingar och behandlaren Hans Hansson tycker att responsen har varit bra.
- Många blir besvikna för att de inte får fortsätta när det är slut, säger Hans Hansson.
Efter den 28 veckor långa behandlingen är det nämligen meningen att männen ska stå på egna ben. Behandlingen är frivillig och männen kommer från alla olika sociala grupper. En del tar kontakt själv, andra kommer dit efter ett domstolsbeslut. Ofta hänvisar polisen eller sjukvården männen till ickevåldsmottagningen.
Utökad verksamhet
Ickevåldsmottagningen ligger för närvarande i Piteå men servicen är till för hela länet.
- Ickevåldsmottagningen ingår i ett större problem som handlar om hur Norrbotten ska hjälpa både de som är utsatta för våld och våldsförövare, säger Annika Stävenborg-Vennberg som är projektledare för Samverkan mot våld.
Ett förslag, som handlar om hur ickevåldsmottagningen ska utvidgas, finns formulerat och till hösten ska förslaget läggas fram till en länsstyrgrupp.
- Det finns ett behov av att utöka verksamheten och ge bättre geografisk närhet till utsatta och förövare i länet, säger Annika Stävenborg-Vennborg.
Målet med verksamheten är att behandlingen ska riktas till samtliga i en familj där våld förekommit. När det gäller behandlingarna så har Hans Hansson liksom hans kollega Helen Johansson tystnadsplikt, men det finns vissa fall där de har en skyldighet att anmäla till polisen.
- Det handlar om när barn far illa eller när en allvarlig misshandel pågår under behandlingen, säger Hans Hansson.
Inse sitt ansvar
Männen som söker sig till ickevåldsmottagningen i Piteå har en gemensam nämnare, de har våldfört sig på sina partners. Behandlingen börjar ofta med att mannen får göra en realistisk beskrivning av våldet och detaljerat gå igenom förloppen.
- Det klassiska är att förminska våldet, säger Hans Hansson.
Nästa steg för mannen är att inse sitt fulla ansvar för sina handlingar.
- Det gäller att förstå att det inte handlar om att kvinnan bar kort kjol eller var hysterisk, säger Hans Hansson.
Tillsist behövs det alternativ till våldet och samtal om hur mannen ska reagera istället. Hans Hansson berättar att de endast har haft ett avhopp från behandlingarna och anledningen till det handlade inte om själva behandlingen.