Fler olyckor med kanoter

Fyra personer har omkommit i drunkningsolyckor med kanoter i Norrbotten under sommaren. Kanotuthyraren Hansi Gelter anser att det ofta slarvas med säkerheten.

"Att komma från plattvatten i Europa till stora fjällsjöar där det snabbt kan växla till meterhöga vågor, kräver mycket stor kunskap", säger kanotuthyraren Hansi Gelter.

"Att komma från plattvatten i Europa till stora fjällsjöar där det snabbt kan växla till meterhöga vågor, kräver mycket stor kunskap", säger kanotuthyraren Hansi Gelter.

Foto: Catrin Renlund

PITEÅ2019-08-20 21:09

Att paddla kanot blir allt mer populärt. Från att ha använt fritidsbåtar vid fisketuren använder många nu istället kanot. Men att ge sig ut med kanot på stora vatten innebär också risker, man är tveklöst mer utsatt i den lilla farkosten.

Under sommaren har fyra personer drunknat i Norrbotten, samtliga färdades i kanot. Den senaste olyckan inträffade under den gångna helgen i Tjappsåive i Arvidsjaurs kommun, när en man hittades livlös i vattnet intill sin kajak.

Ytterligare två drunkningsolyckor med kanoter inblandade har inträffat i Arjeplogsområdet i sommar.

Två tyska turister anmäldes saknade efter att de gett sig ut på kanot på sjön Tjeggelvas den 29 juni i det hårda vädret. En av dem påträffades drunknad, den andre mannen hittades en månad senare.

Vid den andra olyckan, som även den inträffade i slutet av juni, fiskade en ensam man från Mellansverige vid Hästskoforsen i Laisälven. Kanoten återfanns och senare även den avlidne mannen.

Hansi Gelter är certifierad kanotuthyrare i Piteå. Han har märkt ett ökat slarv kring säkerheten.

– Folk ger sig ut på vanskliga äventyr med kanot utan att ha erfarenhet. En del kanske känner en press att prestera. Det finns en baksida med sociala medier i det fallet, man ska visa att man gjort något utöver det vanliga.

Anders Danielsson, generalsekreterare i Svenska kanotförbundet berättar att säkerheten är oerhört viktig och att intresset för att paddla ökar stadigt. Detta har gjort att förbundet jobbar mycket med säkerheten

– Vi utbildar blivande kanotister genom "Paddelpasset" som är utvecklat av tio länder i Europa och innefattar säkerhet, teknik och miljökunskap, säger Anders Danielsson, generalsekreterare i Svenska kanotförbundet.

Det viktigaste enligt honom är riskbedömning.

– När kan jag ge mig ut och när kan jag inte. Den vanligaste olycksorsaken är missbedömningar av vädret.

Han uppger också att säsongen för paddling har förlängts, folk paddlar redan i maj och fortsätter ända in i september. Det kan vara varmt i luften men kallt vattnet.

– Man kan köpa en kanot, men man måste också se till att utbilda sig för att klara olilka situationer, säger Danielsson, som inte hittat någon tydlig förklaring till årets topp med kanotolyckor.

Enligt Hansi Gelter finns tre gyllene regler för en säker kanottur.

– Flytväst, vattentät mobil runt halsen och att vara noga med att kolla vädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!